Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Et İthalatına İzin
Pazartesi, 26 Nisan 2010

Canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıkladı.

Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, et fiyatlarında son günlerde meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının dengelenmesi amacıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgelerin bugün itibariyle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verildiğini bildirdi.

ETTE KARTEL VAR MI?
Rekabet kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı açıkladı...

Et fiyatlarındaki aşırı yükselişler son haftaların şüphesiz en fazla tartışılan konularından biri.

En son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuya dikkat çekmesi ve müdahil olmasıyla tartışmalar iyiden iyiye alevlendi. Başbakan'ın da müdahil olmasının ardından Rekabet Kurumu konuya el koymaya kara verdi. Bugün konuyla ilgili önemli bir açıklama da Rekabet kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı'dan geldi.

"Yapısal unsurlar daha önemli"

Kaldırımcı, kırmızı et fiyatlarındaki artışa ilişkin, ''Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde'' dedi.

Kaldırımcı, İstanbul Sanayi Odasında düzenlediği basın toplantısının sonunda basın mensuplarının et fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

''Et fiyatları konusundan bu hafta içinde bir sonuç çıkar mı? Bu piyasadaki düzenleme nasıl olabilir?'' şeklindeki bir soru üzerine Kaldırımcı, kamu otoritelerinin dahil olduğu bu konunun sonucunu şimdiden kendilerinin söylemesinin uygun olmadığını ifade etti.

Kaldırımcı, şöyle devam etti:

''Ama konuyla ilgili şunu söyleyebilirim; Bize şikayetler geldi. Basından, medya ortamından hareketle biz konuyu resen anlamlı da gördük, müdahil olduk. Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde bir kurul kararımıza dönüştürüldü. Yani ön araştırma sonucunda bir soruşturma açmamış olduk.''

"Yüksek alım yapanlarla ilgili ek çalışma yapıyoruz"

''Yüksek alım yapanlar olduğu'' şeklindeki bir hatırlatma üzerine de Kaldırımcı, onlara ilişkin ve hem sektörün geneline hem de alt başlıklarına dönük ilgilerinin sürdüğünü aktararak, ''Özellikle sektörün bazı kısımlarında ek çalışmalar yaptığımızı ifade edebilirim'' dedi.

Kaldırımcı, ''İthalat bu konuda çözüm olabilir mi?'' sorusu üzerine de çözümlerden birini ithalatın oluşturabileceğini söyledi. Bakanlığın bu konuda bir inisiyatifinin olabileceğini dile getiren Kaldırımcı, ''Ama kalıcı sonuçlar için herhalde başka şeyler üzerinde durmak gerekir'' diye konuştu.

''Bu sektörde kamu yardımı sizce rekabette dezavantaj oluşturabilir mi?'' sorusuna da Kaldırımcı, şöyle yanıt verdi:

''Yapısal unsur dediğimiz başlık altında hayvancılığın, etin kamu yardımları açısından özel bir kategori olduğunu ifade edebilirim. Devlet yardımlarıyla ilgili Batıda ve dünyanın pek çok ülkesinde mevzuat belirlenirken tarım, hayvancılık bazen dışta bırakılır. Çünkü orası biraz özelliği olan bir alandır. Küçük işletmeler vardır, örgütsüzdür. Türkiye'de de bu alandaki örgütlenme süreci, mevzuat çalışmaları devam ediyor. İlgili sosyal kesimin özelliklerinden hareketle kamunun bu konuya olan duyarlılığının devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ama yapısal temelde verimli işletmeler ortaya çıkmadıkça, ölçek meselesi halledilmedikçe bilgi meselemiz, çağdaş teknolojiyle bu alanda üretim, dağıtım konusuna bir çözüm sağlanmadıkça zannederim inişler-çıkışlar devam edecektir.''

''Kırmızı et fiyatlarının artışıyla ilgili Rekabet Kurumu'nun bu aşamada bir müdahalesi olup olmayacağına'' yönelik soru üzerine de Kaldırımcı, şunları söyledi: ''En azından mevcut durum itibariyle şimdi müdahil olacağımız bir noktanın olmadığını, rekabetçi açıdan ifade etmiş olduk. Ama konuyu başka alanlarına dönük olarak, ilgili sektörün alt başlığı olarak tanımlanabilecek bazı yönlerine dönük olarak çalışmamız devam etmekte. Elimizdeki belge ve bilgiler belki ileride bir soruşturma açma gerekçesi olabilir. Ama bugün itibariyle bizim açımızdan böyle bir tablo yok.''


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım