Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Sakarya'nın ihracatı yüzde 34 geriledi
Perşembe, 02 Ağustos 2012

Sakarya'nın ihracatı yüzde 34 geriledi... İhracat 28 ay sonra ilk kez geriledi . AB'deki krizin etkisiyle otomotiv ve hazırgiyim ihracatı yüzde 22 ve 12 gerileyince, Temmuz ihracatı yüzde 5.5'lik kayıpla 10.8 milyar dolara düştü.

İhracat, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 gerileyerek 10.8 milyar dolara indi. Böylece ihracat Şubat 2010'dan bu yana ilk kez düşüş gösterdi.  Nisan ayındaki yüzde 2.3'lük düşüş o ay yapılan 1.2 milyar dolarlık altın ihracatı dikkate alındığında artıya döndüğü için dikkate alınmadı. Temmuz ayında ihracatı aşağı çeken krizdeki Avrupa Birliği (AB) pazarına yüksek bağımlılık oranına sahip otomotiv ve hazırgiyimin gösterdiği performansı oldu.

Temmuz ihracatında otomotiv birinci, hazırgiyimde ikinci olmasına rağmen sırasıyla yüzde 22.33 ve yüzde 12'lik kayba uğradı. Otomotiv ihracatı 1 milyar 465 milyon dolar, hazırgiyim ise 1 milyar 413 milyon dolarda kaldı. AB'nin hazırgiyim ihracatında yüzde 76, otomotivde ise yüzde 68 payı bulunuyor. AB'ye ihracat toplamda yüzde 21 geriledi.

İLK 10'DA KAYIPYÜZDE 5
AB kaynaklı düşüş kendini Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülkede de gösterdi. İlk 10 ülkeye ihracat yüzde 5 geriledi. Almanya'ya yüzde 20, İngiltere'ye yüzde 16, Fransa'ya yüzde 21, İtalya'ya yüzde 35 geriledi. İran ve Mısır'a ihracat sırasıyla yüzde 2 ve 13 düşüş gösterdi.

Buna karşılık Irak, Türkiye'nin ihracattaki kayıplarını karşılayan pazar olma özelliğini temmuzda rekorla gösterdi. Irak'a ihracat yüzde 40 artarak 651 milyon dolardan 913 milyon dolara çıktı. Suudi Arabistan'a da rekor yüzde 71'lik ihracat artışı oldu. Bu ülkeye ihracat 217 milyon dolardan 371 milyon dolar yükseldi. Rusya'ya ihracat ise yüzde 22 artış kaydetti.

OTOMOTİV ÜSLERİ ÇÖKTÜ
İller bazında bakıldığında iseihracatının ağırlığını AB'ye yapanla, alternatif pazarlara yapanlar arasındaki fark iyice belirginleşti. Gaziantep ihracatını yüzde 16 artırdı. Türkiye'nin otomotiv üsleri Bursa Sakarya ve Kocaeli'nin ihracatı dip yaptı. Burasa'nın ihracatı yüzde 20, Sakarya'nın ki ise yüzde 34 geriledi. Kocaeli'ninki ise yüzde 19 düştü. İstanbul yüzde 3, Denizli yüzde 6'lık kayıp yaşarken, Manisa'nın ihracatı yerinde saydı. Ankara ve Adana yüzde 3'er, İzmir'inki de yüzde 2 arttı.

'YİNE DE RAKİPLERİN ÖNÜNDEYİZ'
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi'nin ifadesiyle 'Uzun bir süreden sonra ilk kez düşüş' açıklanırken, yılın ilk yarısı itibariyle Türkiye'nin rakibi ülkelerden daha iyi bir performans yakaladığı görülüyor. Türkiye'nin ilk 6 aylık ihracat artışı yüzde 13.4 olmuştu.

Bu karşılık aynı dönemde Çin yüzde 9.2, Meksika, yüzde 7.7, Japonya yüzde 4.3, Hindistan yüzde 1.7 ve Güney Kore'ye yüzde 0.6'lık artış gösterdi. Tayvan ve Polonya'nın ihracatı sırasıyla yüzde 4.7 ve 3.5 düştü. Brezilya ve Çek Cumhuriye'ninkinde ise değişim olmadı. Öte yandan Türkiye'nin ilk 7 aylık ihracat artışı da yüzde 10'da kaldı.

'MERKEZ BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇSİN'
TİM Başkanı Büyükekşi, ihracat rakamlarını Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası'nda açıkladı. Rakamları değerlendiren Büyükekşi, düşüşün alternatif pazarla telafi edildiğine dikkat çekerken, "En fazla artış yüzde 156 ile Libya'ya oldu. Onu yüzde 83 ile Yemen, yüzde 61 ile Güney Kore takip ediyor. Sonuç itibariyle Avrupa'da ciddi bir kriz var. Bunu için Türkiye, Avrupa'daki ekonomik zayıflamanın bir kaç yıl daha devam edeceği varsayımına göre yeniden pozisyon almalı" diye konuştu.

Ekonomik olarak zor bir dönemden geçildiğini, bölye bir ortamda TL'nin yılbaşından bu yana sepet kurda yüzde 10 değerlendiğine işaret eden Büyükekşi, "Sepet kurun 2 TL'nin altına gerilemesi, bundan sonra karlılığın azalması bir yana müşteri ve pazar kayıplarına yol açacak. Beklenti anketlerinde ihracat siparişlerinde gerileme zaten şimdiden gözküyor. Merkez Bankası, yeni para politika setini iki ay sonra açıklayacağını söylüyor. Biz Merkez Bankası'nın TL'nin aşırı değerlenmesine yönelik adımları bir an önce atmasını bekliyoruz. :Merkz Bankası, aşırı ihtiyatlı davranıyor" dedi.

'OTOMOTİV 2011 RAKAMINI YAKALAR'
Otomotivin hem AB'ye hem de genel ihracat katkısı nedeniyle sektörün temsilcileriyle durumu görüştüğünü belirten Büyüekşi, "Sektör temsilcileri son bir yıllık dönemde yüzde 2'lik artış gösterdiklerini belirtiyor. Onlara göre geçen yılın rakamı yakalacak" diye konuştu.


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım