Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Sakarya Ekonomisi
Salı, 08 Nisan 2008

Sakarya ilinin sahip olduğu birtakım avantajlar bulunmakta. Bunlardan bazıları; ekonomik ve sosyal olanaklar, coğrafi avantajlar buna paralel, kara ile demiryolu ulaşımına yakınlık, verimli topraklar, İstanbul gibi Türkiye’nin ekonomik anlamdaki kalbi sayılan vilayete yakınlığı, artan sanayi ve ticari kuruluşları ile yatırımlardır.

Ticari ilişkileri, ulaştırma alanında kaydedilen olumlu gelişmelerle şekillenen ilimizde, İstanbul- Adapazarı demiryolunun 1890’da işletmeye açılması ile birlikte, o zamana kadar sınırlı olarak yapılan orman ve tarım ürünleri ticareti daha da önem kazanmıştır. Bu dönemde sağlanan birikimlerle birlikte bir çok ticari kuruluş ve banka kurulmaya başlanmıştır. 

Adapazarı nüfusunun %39’u ticaret, %19’u sanayi, %16’sı idari, %6’sı ara mallar, %20’side diğer alanlarda faaliyet göstermektedir.

Sakarya ilinde, özellikle son 10-15 yılda özel sektör yatırımları büyük bir hız kazanmış ve halen artan  ivme ile yatırım ve büyüme sürmektedir. Koç, Sabancı, , Toprak ve Ülker ile birlikte organize sanayi bölgeleri ile ekonomisi canlanmaya başlayan, yatırımcısı ile büyüme hedefleyen bir il olması gözden kaçmamaktadır. Sakarya’da özel sektörün dışında çok önemli kamu yatırımları da bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları, Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK), Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.(TÜVASAŞ), Et ve Balık Kurumu (EBK), Şeker Fabrikası ve 1010.Ord.Don.Ana.Tamir Fabrikası (Tank Palet)’dır. 
Sakarya’da ,başta otomotiv ve yan sanayisi olmak ile birlikte, tekstil, gıda, demiryolu ve yan sanayi, orman ürünleri, yapı-inşaat malzemeleri, süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliği gibi oldukça çeşitli alanlara yayılan yatırım merkezi hüviyetine sahiptir. Aynı zamanda KOBİ denilen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sanayide önemli yeri vardır. Birçok büyük sanayi kuruluşuna yan sanayi hizmeti yapan ve sayıları 700 civarı olan bu kuruluşlarda yaklaşık 20bin kişi istihdam ediliyor. Ayrıca, Sakarya’da toplam 410 kooperatif , 486  Anonim Şirket , 3.844 Limited Şirket  mevcuttur. 

İl’de tarım yapılan topraklar, toplam yüzölçümünün %50’si civarıdır.   Tarım sektörü; ülke ekonomisi içerisinde GSMH dan %14.5, bölge ekonomisi içerisinde % 5.2 pay alırken, ilde toplam GSH dan % 20.5 pay almaktadır.  Sektörlere göre dağılımına baktığımızda % 40.75’lik bir payla hayvansal üretim ilk sırada yer almaktadır.Bunu  % 30.65’lik oranla meyve üretimi, % 18.41’iık oranla tarla bitkileri üretimi ve % 10.68’lik oranla sebze üretimi izlemektedir.  İlin güneyinde yer alan ilçelerimizde sebzecilik ve çeşitli meyveler, orta kesimde başta mısır olmak üzere tarla ziraatı ve sebzecilik, kuzeye gidildikçe fındığın öne çıktığı görülmekle birlikte il genelinde hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. 

Tarım sektörü ilin ekonomik yapısında yadsınamayacak derecededir. Sakarya GSMH’sının %20 payına sahip 58bin civarındaki çiftçi ailesinde kişi başı gelir Türkiye ortalaması olan %14’ün üzerindedir. Diğer bir deyişle Sakarya ürettiklerinin %20’sini tarımdan kazanmaktadır. Şehirde, Patates, Soğan, Şeker Pancarı, Mısır, Ayçiçek, Fındık, Kestane gibi ürünler ön plana çıkmaktadır. Sakarya ilini tarımda ön plana çıkaran ürünlerden biride Mısır’dır. Türkiye mısır üretiminin 1/5’i Sakarya’ da yetiştirilmektedir. Dekar başına verim ortalaması ise Dünya ortalamasının üzerindedir. Merkez, Söğütlü, Ferizli, Akyazı, Karasu ilçelerinde ağırlıklı olarak yapılan mısır üretimi, Sakarya ili içerisinde ki ekiliş ve üretim değerleri açısından ilk sırada yer almaktadır. Süs bitkileri ve Fidancılık sektöründe Sapanca ilçesi ve Arifiye beldesi ön plana çıkmaktadır.

Bu yörede bir bitkinin yetişebilmesi için gereksinim duyduğu ekolojik isteklerin Dünyada az bulunan bir özelliğe sahip olması yöreyi bu alanda son derece önemli kılmaktadır. İlde Fındık üretiminin de önemli bir payı bulunmaktadır. Dünya fındık üretiminin %20’si Türkiye’de, yine bunun yaklaşık %20’si Sakarya’da üretilmektedir.  

SAKARYA İLİ ARAZİ DURUMU 
Arazinin Kullanım Amacı  Kapladığı Alan (Hektar)  İl Yüzölçümündeki Payı (%) 
Tarım Alanı  237.110 49.0
Ormanlık ve Fundalık 208.290 43.0
Çayır ve Mera 16.433 3.5
Tarım Dışı Alan  21.667 4.5
İlin Yüzölçümü  483.500 100.0 

Birçok alanda yatırımcılara önemli olanaklar sağlayan ilde Milli Gelir’in düşük görülmesinin  temel nedenlerinden biriside yukarıda da saydığımız birçok önemli kuruluşların fabrika merkezlerinin İl dışında olmasıdır. Bu kuruluşların vergilerini Sakarya ilinde bulunan Vergi Daireleri’ne yatırmaları halinde İller bankasından aldığı nüfus başına düşen pay buna paralel olarak artış gösterecektir.

2002 yılında Sakarya’da gerçekleştirilen toplam ihracat, bir önceki yıla göre %34,6 artarak 66.948.000USD seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde gerçekleştirilen ithalat ise %4,8’lik bir azalış ile 41.382.000USD seviyesine gerilemiştir. Dış ticaret hacmi yüzde %16,2 oranında artarak 108.330.000USD seviyesine yükselen ilde diğer taraftan 2001 yılında 6.293.000USD fazlalık veren dış ticaret dengesi, 2002 yılında ise 25.566.000USD fazlalık vermiştir. Genel olarak ihracat; ABD, AB Ülkeleri, Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülkeler (Bulgaristan, Romanya, Azerbeycan, Arnavutluk, Makedonya, İsrail), Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Suriye, Pakistan, Mısır, Moğalistan ve Etiyopyadır.


Serdar Saraç hakkındaki diğer yazılar


Yorumlar (2)
RSS Yorumlar
1. 17-12-2008 23:03
WERwetWE
:cry :cry :cry aradığımı bulamadım insan bi sakarya ilinin ürününü yazar ne olcak sanki :( :( :( :( :( :( :cry :cry :cry
Yazar we3et4ry (Misafir)
2. 04-01-2009 19:45
WERwetWE
bi istedimi bulamadaım insalar bi sakaryanın mürünlerini yazzmazmı :cry :( :cry :( :cry :(
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım