Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Yinede yerli Film
Pazartesi, 21 Nisan 2008

Türkiye’de son 10 yılda pazarın büyüme lokomotifi yerli üretimler olmuştur. İstanbul Kanatlarımın altında ve Eşkıya ile başlayan Türk filmlerinin gişe başarısı yıllar boyunca devam etmiş ve büyük Amerikan yapımlarının erişemediği gişe başarılarına birçok Türk filmi erişmiştir.

Türk Filmlerinin 1990’lı yılların başında sinemalarda seyirci bulamaması, dolayısıyla sinema işletmecilerinin Türk filmlerine yer vermek istememeleri bugün yerini Türk filmlerinin aranan, beklenen ve tüm sektörü canlandıran konuma gelmiş olmalarına bırakmıştır.

Türk Filmlerinin başarısı 2000’lerin başından sonra daha da artmış ve her sene bir öncekinden daha fazla seyirci getirir duruma gelmiştir. Bunların sonucu olarak Türkiye’de seyirci sayısı bakımından, aşağıdaki tabloda görüleceği gibi, en başarılı ilk 10 filmin arasında yabancı film bulunmamaktadır. Çok yüksek bütçeli, “block buster” olarak adlandırılan Lord of the Rings, Star Wars, Matrix gibi filmler Türkiye’de ilk 10’a girememiş, Kurtlar Vadisi Irak, GORA, Recep İvedik, Vizontele, Babam ve Oğlum gibi filmler yüksek bütçeli amerikan filmlerinden iki katı fazla seyirciyi salonlara çekmeyi başarmıştır.

Türk filmlerinin başarısı dağıtım sisteminde de önemli değişikliklere neden olmuştur. Daha önce dağıtım firması bulamayan Türk filmleri şimdi dağıtımcılar arasında rekabet konusu olmuştur. 1990’ların başında dağıtımcılar Türk filmlerini seçerken bugün Yapımcılar en uygun koşulları sunan dağıtımcılarla çalışmayı tercih etmektedirler. Bunun sonucunda dağıtım yüzdelerinde değişmeler olmuş ve %15 olarak yerleşmiş dağıtımcı yüzdesi gişe başarısı öngörülen Türk filmlerinde daha aşağılara çekilmiştir.

Yerli pazarda ABD dışındaki ülkelerde yerli filmlerin amerikan filmleriyle rekabet etmesi söz konusu değilken nadir pazarlarda yerli yapımlar Pazar payı elde etmektedir. Son senelerde atılım içinde olan Kore filmleri, Bollywood geleneği ve köklü yapısı sayesinde Hindistan, Yerli üretimi desteklemede örnek ülke olan Fransa dışında yerli filmlerin Pazar payları çok düşük kalmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de yerli yapımların yabancı, özellikle tüm dünya pazarlarında bariz üstünlük sağlamış olan amerikan filmlerine karşı çok büyük bir başarısı göze çarpmaktadır. Türkiye’de 2003 yılında %23 olan yerli filmlere giden seyircinin toplam seyirci içerisindeki payı 2004 yılında %38’e, 2005 yılında %40’a çıkmıştır. 2006’da %49 ve 2007’de %35 olarak gerçekleşmiştir. Bu pazar payı, ABD ve Hindistan’dan sonra dünyadaki en büyük 3.yerli film Pazar payı anlamına gelmektedir. Fransa %35-40 seviyelerinde olup diğer Avrupa ülkeleri %15-20 seviyelerinde kalmaktadırlar


Mehmet Altıoklar hakkındaki diğer yazılar


Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 21-04-2008 22:28
Bilgiler için teşekkür ederim
Türk sinemasının son 10 yılda nerden-nereye geldiğini rakamlarla çok güzel vermişsiniz. İfade ettiğiniz gibi 1990'lı yılların başlarında Türk filmlerinin yayınlanmasına sinema işletmecileri pek sıcak bakmıyordu, bunu "Berlin in Berlin" filminin galasına katılarak görmüştüm. Katkılarınız için teşekkür ederim.
Yazar sWord (Üye)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım