Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
88 Genç Kursla Meslek Sahibi Oldu
Çarşamba, 30 Aralık 2009

Sakarya'da Avrupa Birliği (AB) destekli 'Aktif İstihdam Tedbirleri Kadınlara ve Gençlere Yeni Fırsatlar Projesi' kapsamında gerçekleştirilen 'Dış Mekân Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Kursu'nu tamamlayan 88 genç sertifikalarını aldı.

Türkiye'deki işsiz gençler ve kadınların istihdam edilebilirliğini ve işgücü piyasasına katılımını arttırmak için 28 ilde uygulanmak üzere Avrupa Komisyonu ve Türkiye'nin ortak finansmanıyla Türkiye İş Kurumu tarafından yönetilen proje kapsamında Sakarya'da gerçekleştirilen kurs sayesinde gençler meslek sahibi oldu.

Proje sahipliğini Pamukova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, ortaklıklarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya Süs Bitkisi yetiştiricileri Birliği (SÜSBİR)'nin yaptığı kursu başarıyla tamamlayan 88 kursiyere sertifikaları Tunatan Tesisleri'nde düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Sakarya Valisi Hüseyin Atak, ekolojik şartları iç ve dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğine uygun olan ilde 600'ün üzerinde firmanın 13 bin dekar alanda süs bitkisi yetiştiriciliği yaptığını söyledi.

Dış mekân süs bitkilerinde alan ve fidan sayısında Sakarya'nın Marmara Bölgesi'nde birinci sırada yer aldığını kaydeden Atak, sektörün önemli sorunlarından biri olan eğitim konusunda, yaygın ve görgün eğitimde ayrı hedefler belirlendiğini ifade etti.

Atak, "Örgün eğitimde, ara kademe teknik personelin yetişmesi için endüstri meslek lisesinde süs bitkileri bölümü açıldı. Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu bünyesinde AR-GE çalışmalarına katkı sağlamak için süs bitkileri bölümü açıldı. Yaygın eğitimde, 10 ilçede eğitici ve üretici eğitimleri yapılarak düzenlenen kurslarda sözleşmeli üretim yapmak isteyen bin civarındaki üreticiye süs bitkileri yetiştiriciliği eğitimi verildi." dedi.

İHRACAT HACMİNİN 80 MİLYON DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Süs bitkisi yetiştiriciliğinde ihracat hacminin 80 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini dile getiren Atak, "İthalat ihtiyacı ortadan kaldırılarak döviz kaybının önlenmesini, kısa vadede yeter gelirli, orta ve uzun vadede uluslararası kimlik kazanmış işletmelerin ortaya çıkmasını hedefliyoruz. Sektörün 60 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Dünya süs bitkileri sektöründe tercih görecek 'Sakarya' markasının oluşması için gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

Süs bitkisi kullanımının ekonomik gelişmelere bağlı olarak her geçen gün daha da önem kazandığını söyleyen Pamukova Kaymakamı Abdullah Demir ise bölgelerinde hızlı ve sağlam temellere dayanarak gelişme gösteren süs bitkisi sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak ve işsizlerin meslek sahibi olabilmeleri için eğitim programını gerçekleştirdiklerini belirtti.

SATSO Başkanı Akgün Altuğ da Sakarya'nın son yıllarda süs bitkisi sektöründe pazar payını önemli derecede arttırdığına dikkat çekti.

Son 5 yılda büyük gelişme gösteren dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği sektörünün Türkiye ve Avrupa'da kendinden söz ettirdiğine işaret eden Altuğ, "Biz ilimizin coğrafik konumu, iklim özellikleri ve ulaşım kolaylıkları itibariyle sanayi, ticaret ve tarım başta olmak üzere bölgenin her yönden gelişmesini ve kalkınmasını istiyoruz. Önemli bir sorun teşkil eden istihdamı arttırarak ilin sosyo-ekonomik hayatının geliştirilmesi amacıyla süs bitkisi yetiştiriciliği eğitim programına destek olduk." diye konuştu.

"KURS SAYESİNDE İŞE KAVUŞTUM"

Eğitim programını tamamlayan kursiyerlerden Zehra Emel ise kurs sayesinde iş imkânına kavuştuğunu kaydetti. Projenin amacına ulaştığını anlatan Emel, şöyle konuştu: "Kurs sayesinde işimi buldum. Diğer arkadaşlarımın da bu şekilde iş bulacaklarına eminim. Kurs sayesinde dışarıdan geçerken hiç farkına varmadığımız süs bitkilerinin farkına vardık. Onların tohumundan dikimine kadar bütün bakımlarını yaptık."

Programın sonunda kursu tamamlayan 88 gence sertifikaları verildi.


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım