Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Elazığ depremi ve Ahmet Ercan'ın uyarıları
Çarşamba, 10 Mart 2010

Türkiye Jeofizik Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan bir süre önce Adapazarı'nda yaptığı incelemeler sonrası önemli açıklamalarda bulunmuştu.
Önemli uyaralar içeren o açıklama çok da dikkate alınmamıştı…
Elazığ'da yaşanan 6 büyüklüğündeki depremin ölümcül etkisi sonrası o açıklamaları bir kez daha hatırlatma gereği duydum…
Belki dikkate alan olur…
İşte o açıklamadan satırbaşları;
Bazı bilim adamları Sakarya'da artık 100 yıl deprem yok diye iyimser açıklamalar yaptılar. Ama bu bilimsel gerçeklere tamamen ters. Çünkü Sakarya İstanbul'un deprem sibobudur.
Sakarya çukurunda depremler çok olur. Aşağı yukarı 7 ila 25 yılda bir Sakarya çukurunda yıkıcı depremler olur. 6 ya da daha büyük depremler oldu.
Yapmış olduğumuz enerji hesaplarına göre Sakarya'da 2023 yılına kadar 2 tane 6 büyüklüğünde 6 ya da daha büyük bir deprem beklentim var. 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak mı hayır o büyüklükte bir deprem beklemiyorum.
Bu bölgenin bulunduğu Sakarya'nın yer kabuğunun bu kadar gerginliğe karşı dayanacak gücü yoktur. 2023 ve 2025 yılına kadar, belki İstanbul dahi depremini görmeden Sakarya çukuru 6 ya da daha fazla 2 adet deprem görecektir.
Adapazarı'nın sorunu düzde yerleşmiş olması ve bu düzün gevşek, sulu ve oynak olmasıdır. Dolayısıyla gelen deprem yüklerini 3, 4 kat büyüterek üst yapıya yansıtmış.
Bazı yerlerde de yer özellikleri olağanüstü kötü. Bunlardan bir tanesini Elmas Otel'in göçtüğü yerde gördük. Çok derin yapılmış olmasına rağmen, yer altı sularının yalıtılmaması nedeniyle deprem yüklerini tamamen almış ve otel doğrudan doğruya yıkılmış.
Adapazarı'nda bina yüksekliği çok fazla. Mesela Çark Caddesi ve Tığcılar Mahallesi, Erenler Mahallesi'nin bulunduğu kesimdeki yapı yüksekliği, asla 2 kattan fazla olmamalı. Çünkü buralardaki yerin davranış özelliklerini ölçtüğümüz zaman, hem TUBİTAK hem de kendi araştırma kuruluşumuz tarafından yıllar önce ölçmüştük. Yaklaşık burada yerin salınım periyodu 3 şıhtır. Bu şıh çıkması 3 saniyede çıkmış olması. Buralarda 1, 2 katı asla geçmemesi gerektiğini söylüyor. Erenler'de şu anda 2 kattan daha yüksek yapı verilmemesini çok olumlu olarak karşılıyorum.
Ben hayret ediyorum. Bu kadar hatalı yapılar bulunan Adapazarı bu kadar az hasarla bu kadar büyük bir depremi atlatmış.
Tabii aynı zamanda sevinçle karşılıyorum ölü sayısının azlığı nedeniyle, yaklaşık 4 bin kişi yitirilmişti. Yaklaşık 550 tane yapı yıkılmıştı.
Adapazarı hala güvenli bir kent değil. Adapazarı'nın bulunduğu bu kesim boşaltılarak kuzeye doğru Korucuk denilen bölgeye taşınması gerekiyor. Oralarda şehrin yeni merkezleri, çekim alanları oluşturulması gerekiyor.
Zaman içinde buraların boşaltılması gerekiyor. Bu Adapazarı'nın son depremi olmadı, ilk depremi de değildi.
Adapazarı'ndaki yapılar 9. raunttan çıkmış bir boksörün durumunda. Yani yeni bir depremi 1999 depreminden daha kötü koşullarda karşılayacak.
Adapazarı evleri bir de depremde egemen ivme yönünün baskın sürme yönünün doğrultusuna bağlı olarak hasarlar bazı sokaklarda daha fazla, bazı sokaklarda ise daha az olmuş.
Genellikle hasarların en fazla olduğu doğrultular doğu-batı doğrultusundaki caddede gözüküyor.
Bir de yer altı sularının 3 metreye kadar sığ olması sıvılaşma olayını arttırdığı için özellikle Çark Caddesi'nde yan yatmalar, devrilmeler, yıkılmalar ve yapı oturmaları görülüyor.
Bu binaların çoğunun halen Tığcılar Mahallesi'nde, Semerciler Mahallesi'nde ayakta durduğunu görüyoruz. Bunların güvenli olmadığı kanısındayım.
İstanbul'da olabilecek deprem de Sakarya'yı etkileyecektir. Sakarya'yı etkilemeyecek diye bir olay olamaz.
Nasıl Gölcük depremi Avcılar'da 950 kişiyi öldürdüyse, Marmara içinde olacak bir deprem de hem Gölcüğü, hem İzmit'i hem Sakarya'yı etkileyecektir.
Bu depremin büyüklüğüne bağlı olarak bu etkilenme oranı, ya küçük oranda ya da orta oranda olacaktır. Çok büyük bir oranda olacağı kanısında değilim.
Ama yapıların yorgun olması ve aynı zamanda yapıları taşıyan yerin duyarlılığını ve iletsel durumunu yitirmiş olması, depreme karşı dayanımının daha düşük olması beklentisini uyandırıyor.
Ben Sakarya çukuru dediğim zaman İzmit'in bulunduğu kesimde Bolu'ya kadar olan kesimi göz önüne alıyorum. Düzce'yi göz önüne alıyorum.
Buralarda olan deprem aynı zamanda Adapazarı depremidir. Bunun gözden ırak tutulmaması gerekiyor.


Sezai Matur hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım