Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
"Türkçe En Güçlü Dönemini Yaşıyor"
Cuma, 01 Ekim 2010

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Akalın: "Türkçe En Güçlü Dönemini Yaşıyor". Prof. Dr. Haluk Akalın Sakarya  Üniversitesi'nin 2010-2011 akademik yılının açılış töreninde yaptığı konuşmada "Türkçe için yok olma tehlikesinden söz edenler var. Ben asla Türkçenin yok olma gibi bir tehlikeyle karşı karşıya bulunduğuna inanmıyorum, aksine Türkçe şu anda en güçlü dönemini yaşıyor." dedi.

Özellikle TV kanallarında Türkçenin yanlış kullanılmasıyla ilgili örnekler veren ve dizilerin,filmlerin izleyenleri güldürdüğünü fakat bir yandan da Türkçenin yanlış kullanılmasının çocukları olumsuz etkilediğini belirten Akalın şunları söyledi: "Yıllarca biz matriks diye biliyorduk .Bir tartışma programını izliyordum. Sunucu matriks, konuk metriks, derken ünlü beyaz hoca (Zekeriya Beyaz) telefonla bağlandı, o da materiks diyor. Yazılışı ve söylenişi çok sorunlu. Peki vatandaş bu olumsuzluklar karşısında ne yapsın? Aslında Türkçe ses yapısıyla mükemmel, ses uyumuyla Dünyanın en uyumlu dillerinden birisi."

Akalın Türkçe kelimelerin İngilizce kelimeyle birleştirilerek bir kelime ortaya çıkartıldığının da son günlerde yaygınlaştığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Zengin söz varlığıyla Türkçe güçlü bir dil ama biz konuşmalarımız arasına İngilizce sözcükler sıkıştırarak kendimizi daha kültürlü, yabancı dil bilen, öğrenim görmüş kişi gibi göstermeye çalışıyoruz. Halbuki kültürlü ve bilgili kişi öncelikle kendi dilini en etkin biçimde konuşan ve kullanan kişidir. Bir arabanın arkasında bir yazı vardı. Novemberpaşalı yazıyordu. İnsan önce ne demek olduğunun farkına varamıyor. Sonra November kelimesinin inglizcede Kasım olduğunu, novemberpaşa ile Kasımpaşayı kastettiğini anlıyorsunuz.

Konuşmasında günlük yaşantımızda kullandığımız kelimelere de değinen Akalın şunları söyledi:

"Türk Dil Kurumu olarak bu yıl dil bayramımızı daha farklı yöntemlerle kutlamaya çalıştık. Futbolcular maçlarda dil bayramını hatırlatan cümlelerle sahaya çıktı. Bu nedenle Kasımpaşa için "Kasımpaşa Novemberpaşa olmasın, dilimize sahip çıkalım" sloganıyla bir pankart hazırladık. Galatarasay, Ali Sami Yen adını herkes biliyor fakat Ali Sami Yen'in Türk sözlükçülüğünün babası Şemsettin Sami'nin oğlu olduğunu kaç kişi biliyor? Bunu da duyurmak için Galatasaray futbolcuları sahaya "Ali Sami Yen ve sözlükçülüğün babası Şemsettin Sami'yi saygıyla anıyoruz." yazılı pankartlarla çıktı. Bursaspor sahaya dilimizin mirarı Ahmet Refik Paşa'yı saygıyla anıyoruz." yazısıyla çıktı.

Türk Malı dizisini de hatırlatan Akalın sözlerini şöyle sürdürdü: "RTÜK bir dizide bozuk biçimde kullanılan sözcüklerden dolayı bir yaptırım uyguladı. Bence bu doğru bir karar. TV dizileri hatta reklamlar, kullanılan dil bakımından çok büyük önem taşıyor. Televizyon dizelerinde doğru, güzel ve örnek bir dil kullanılmazsa başta çocuklar olmak üzere, herkes bu dilden çabuk şekilde etkilenebiliyor. Benzer diziler başka ülkelerde de var. O ülkenin dilini yanlış biçimde kullanan bir karakter olabilir onun yaptığı bir takım konuşmalar gülünç gösterilebilir ama o dizilerde o yanlışı gösteren doğrusunu belirten karakter de var. Bizde maalesef bu yok.


Kültür Yaşam Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım