Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Orhan Ünver Güven Tazeledi
Pazartesi, 29 Kasım 2010

Müteahhitler Birliği Derneği 1.olağan kongresini yaptı… Orhan Ünver güven tazeledi... Sakarya Müteahhitler Birliği Derneği, 1. Olağan genel kurulu dernek binasında gerekleştirildi. Tek liste halinde gidilen kongrede başkanlığa yeniden Orhan Ünver seçilerek güven tazeledi.

Kongreye Başkan Orhan Ünver, mevcut yönetim kurulu ve üyeler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede açış konuşmasını dernek başkanı Orhan Ünver yaptı.

HEDEF 100 ÜYE
Divan kurulunun da teşkil edildiği kongrede konuşan Ünver, “25 kurucu üye ile kurulan birliğimiz şu anda 37 üyeye ulaşmıştır. 2. Genel kurulumuza kadar üye hedefimiz 100 olanak belirlenmiştir.” Dedi. Orhan Ünver şu önemli konu başlıklarına değindi:

 “Mevcut üyelerimiz Sakarya’da yarattıkları katma değer ve istihdam açısından önde gelen firmalardır. Gayri resmi çalışmalarımıza göre sektörün 100 de 30 una yakın bir kısmını temsil etmektedirler.

Sakarya Müteahhitler Birliği üyelerinin arasında birlik ve dayanışmayı ön planda tuttuğu gibi Sakarya’mızın gelişimi açısından da sektörel sorumluluklarını yerine getirmek için azami gayret sarfedecektir. Bu anlamda sektörümüzü ve meslektaşlarımızı ilgilendiren bütün konularda en fazla fikri ve söyleyeceği olan bir sivil toplum kuruluşu olmak istiyoruz. Bu misyonumuzu yerine getirirken daima ortak akılı ön planda tutacağız.  İnşaat sektörünün önemi dikkate alınırsa müteahhitler birliğinin fikirlerinin de en az sektörün önemi kadar ön planda olması gerektiği kanaatindeyiz.

Bu cümleden olarak sektörümüzle ilgili bazı önemli detayları şu şekilde sıralayabiliriz.


TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYADA 2'NCİ


- Ülkemizin % 5 büyümesi için inşaat sektörünün% 10 büyümesi gerekli.

- İnşaat sektörü lokomotif sektörü olduğu için ekonominin % 30 unu direk etkilemektedir.

- İthalata bağlı olmayan tek sektör olduğu için cari açıkta payı yoktur. Aksine cari açığın kapanmasına yardımcı olur.

- Vasıflı ve vasıfsız eleman istihdam ettiği için işsizlik oranının %10 larda kalmasını sağlamaktadır. Sektöre yapılacak daha fazla yatırım işsizlik oranlarını daha aşağıya çekecektir.

- Türk müteahhitleri Çin’den sonra dünyada 2.sıradadır ve 1.lik mücadelesi vermektedir. Bu manada önemli bir ihracat girdisi sağlamaktadır.

- Dünyanın en büyük demir çelik üreticisi ve ihracatçısıyız.

- En fazla inşaat malzemesi ihraç eden 8. ülkeyiz.


BİRLİK ÇAĞRISI
Bu kadar öneme haiz bir sektörün en büyük aktörü olan müteahhitlerin hak ettikleri değeri elde etmeleri için diğer paydaşlarımız olan mimarlar, mühendisler teknik müşavirler, taşeronlar ve malzeme tedarikçilerimizle birlikte hareket etmek için gerekli çabanın içerisinde olmalıyız diye düşünüyoruz. Paydaşlarımızın da bağlı bulunduğu oda, dernek, birlik gibi kuruluşlar, ilgili belediyeler ve kamu idareleriyle Sakarya’da ortak akıl yaratıp birlikte hareket etmenin yollarını mutlaka aramalıyız.

KONUT SATIŞLARINDA GERİLEME VAR
Türkiye’de ve ilimizde inşaat sektörünün son durumuna kabaca göz atacak olursak, 2010 yılının 3. çeyreğinde ivmelenen sektörümüzde maliyetlerde artış gözlenmektedir. Özellikle müteahhitlik sektöründe büyük proje yatırımlarının devam etmesi, son kullanıcıların istenen alımları gerçekleştirmemesine rağmen sektörün hareketli kalmasını sağlamıştır. Bununla birlikte kredi faiz oranındaki düşüşler konut inşa ettirme ve satın alma eğiliminde artış ihtimalini arttırmıştır. Yine işçilik fiyatlarındaki ötelenen zamların verilmesi maliyetlerin artmasında etkili olmuştur. Konut inşaatı malzeme fiyatlarındaki 2010 yılın 3.çeyreğindeki artış bir önceki 3.çeyreğe göre yüzde 2.5 bir önceki yılın aynı dönemine göre % 6 civarında olmuştur. Buna rağmen konut fiyatlarında artış gözlenmemektedir.

 Ülke genelinde konut satışlarında yılın 3. çeyreğinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birkaç il hariç genelde bir gerileme gözlenmektedir. Sakarya’da ise komşu illerimizle birlikte geçen yılın 3. çeyreğine göre önemli bir farklılık gözükmemekte olup konut satışları rakamsal olarak yatay bir seyir izlemiştir.

Sektörümüz ve ülkemiz  açısından  sevindirici bir gelişme ise konuta yatırım yapma eğilimi hızla artmaktadır. Merkez bankasının gösterge faizlerde borçlanma oranını %1 e çekmesi tahvil faizinin % 7.5 desteğini zorlaması inşaata yatırım yapma eğilimini arttırmıştır. Buna göre Eylül ayında konut alma, inşa ettirme ihtimali %10’a yakın artmıştır. Ancak Sakarya’mızın bu oranın altında kaldığında gözlenmektedir. Sakarya’mızın deprem bölgesi olması , yakın tarihte de yasadığımız asrın felaketi de konuta yatırım yapma ihtimalini azalttığı kanaatindeyiz.

ÖNCE KALİTELİ VE GÜVENLİ BİNA
Bizlere düşen en önemli görev Sakarya’da konuta yatırım yapma ihtimalini arttırmak için kaliteli ve güven veren yapılar yapılmasını sağlamaktır. İdarecilerimize düşen önemli görev ise yatırım imkanlarını arttırıcı tedbirleri alarak istihdam sağlayan ve yatırım yapanların önünü açmaktır. Bürokraside yaşanan sıkıntılar, imar mevzuatlarındaki çelişkiler ve farklı uygulamalar, yeni yerleşim alanlarının açılamaması ve yeteri kadar yerleşim cazibesi olmaması sektörümüzün önündeki en önemli engeller olarak durmaktadır. Sakarya’mızda inşaat yapımı için parsel bazında zemin etüdü yapıldığı halde buna göre bir imar planı düzenlenmemesi bir eksikliktir diye düşünmekteyiz.  Sınırlı planlar, ülkemizin çok önemli tarım alanlarına sahip ilimizde  bizi bir başka tehlikeye yönlenmemizi ve düşünmemizi sağlamalıdır. Bunlar bir bütün olarak dikkate alınırsa Sakarya inşaata yatırım yapılır bir konuma hızla ulaşır kanaatindeyiz.


KONUT KREDİLERİNDE PATLAMA
Yine dikkat çekici bir husus olarak konut kredilerinde 2004 yılında yaşanan patlamanın bir benzeri olarak 2009 yılı Mayıs ayından itibaren kredi kullanım miktarları artmıştır. Buna göre konut kredileri kasım ayında 54 milyar tl ye ulaşmıştır. Konut kredilerinin genel krediler içindeki payı 2004 yılında %50 ye kadar çıkmıştır. Bu noktada vade yapısında ki seçicilikte dikkat çekmektedir. Faizlerin dipte olduğunu düşünen tüketiciler 5-10 yıllık kredi kullanımın seçmektedir. Yani tüketici mevcut kredilerin uzun vadeli olanın tercih etmektedir. Bu durum tüketicinin kendine göre daha sağlıklı finansman modelini kurguladığını göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kredilerdeki kontrolsüz artışın ekonomi üzerinde uzun vadede risk oluşturacağının unutulmamasıdır. Tüketici güvenine bağlı olarak inşaat sektöründe hareketliliğin devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu hareketliliğe bağlı olarakta ülke ekonomisinin büyümesi de kaçınılmaz olur.    Bu duygu ve düşüncelerle 1. Olağan kongremizin ülkemize ve Sakarya’mıza hayırlı olmasını diler katılımınız için ayrı ayrı teşekkür eder saygılar sunarız.”

İŞTE YENİ YÖNETİM:
Dernek binasında yapılan ve tek liste halinde gidilen seçimler sonrasında Sakarya Müteahhitler Birliği Derneği başkanlığına yeniden Orhan Ünver seçilirken, yeni yönetim de şu isimlerden oluştu:

YÖNETİM KURULU ASİL                                               
1-Orhan ÜNVER                                                                 
2-Kadir SAVAŞ                                                                   
3-Süleyman BAŞ                                                                  
4-Yüksel AVŞAR                                                                
5-Recep ÇEPNİ                                                                   
6-Hakkı AKYÜZ                                                                 
7-Yahya BÜYÜKSARAÇOĞLU                                       
8-Nizamettin BİNİCİ                                                           
9-Köksal SALTIK                                                                
10-Hüseyin EMANET                                                         
11-Ahmet BAYRAK

YÖNETİM KURULU YEDEK
1-Cengiz BAYAR
2-R.Zeynep ALKAN
3-Tuncay ÇİL
4-Burhan TAN
5-Uğur ÇELİK
6-Selma AKBABA
7-Zülfü DURMUŞ
8-Gökhan KARSAKLI
9-Serkan ESMER
10-Seçmen AYDIN
11-Murat SALİHOĞLU                                                        

DENETİM KURULU ASİL
1-Kamil SÖZDUYAR                                             
2-Yılmaz DÜNYA
3-Atilla ALKAN                                                                             

DENETİM KURULU YEDEK
1-Selami YÜKSEL
2-Mehmet GÖZYUMAN
3-Cevdet ÜNSÜR

YÜKSEK İSTİŞARE KURULU
1-Tayyip KABA
2-Hüseyin ABALI
3-Ali Rıza TUNAHAN
4-İbrahim KAHYA
5-Reşat USTURBELLİ
6-Mustafa TÜYSÜZ
7-İbrahim UYSAL
8-Çetin KAN
9-Emre YILMAZ


Haber Hülya Sürücü


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım