Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Şehre Yaprak Dökmeyen Ağaçlar Dikiliyor
Cumartesi, 12 Kasım 2011

Sakarya'da temizlik görevlilerine zor anlar yaşatan geniş Yapraklı ağaçlar yerine yaprak dökmeyen ya da çok az yaprak döken ağaçlar dikilmeye başlandı.

Bundan böyle şehir merkezine dışbudak, çınar gibi geniş Yapraklı ve çok yaprak döken ağaçlar yerine yaprakları dökülmeyen çam gibi iğneli bitkiler, manolya, defne, alev ağacı, yağlı kartopu gibi ağaçlar ve süs bitkileri ekilmeye başlandı. Bu uygulama ile aynı zamanda mazgalların tıkanmasının engellenmesi ve temizlik maliyetini düşürülmesi de planlanıyor.

Temizlik görevlileri en çok sonbaharda kaldırımlara dökülen ve yağmurla birlikte adeta yere yapışan yapraklardan şikayetçi oluyordu. Temizlenmesi oldukça güç alan yaprakları süpürmek temizlik görevlileri için sorun oluşturuyordu. Zaman zaman şehir merkezine geniş Yapraklı ve çok yoğun yaprak döken ağaçlardan şikayetçi olan temizlik görevlilerinin sonunda sesi duyuldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi artık şehrin cadde ve sokaklarda ağaçlandırma çalışması yaparken yaprakları dökülmeyen veya çok az yaprak döken bitkiler dikmeye başladı. Belediye bu kararla ayrıca şehir merkezindeki kanalların takınmaması ve temizlik maliyetini de düşürmeyi hedefliyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, özellikle insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklarda dışbudak ve çınar gibi yoğun yaprak döken ve temizlenmesi zor ağaçlar dikmeyecek. Bunun yerine yaprak dökmeyen ya da çok az yaprak dökmeyen türde bitkilere ağır verilecek. Türk ile özdeşleşen ve milli görülen çınar gibi ağaçlar ise genelde geniş park ve bahçelere dikilecek.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürü Vedat Özdemir, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde artık geniş Yapraklı ve yoğun yaprak döken, temizlenmesi zor ağaçların tercih edilmediğini söyledi. Bunun yerine her daim yeşil kalan ve yıl içinde çok az yaprak döken bitkiler ekmeyi tercih ettiklerini ifade eden Özdemir, "Mevcut geniş Yapraklı ağaçlarda ömrünü tamamlayana kadar korunacak. Usulüne uygun budanarak çevreye zararı azaltılacak. Ancak yeni ağaçlandırma çalışmalarımızda şehir merkezlerinde daha çok yaprak dökmeyen ya da çok az yaprak döken, her daim yeşil kalan bitkiler tercih ediyoruz. Yeni 6 ağaçlandırma projemiz var ve bu projelerde buna dikkat edeceği. Çınar gibi milli gördüğümüz ağaçlarımızı da tabii ki terk etmeyeceğiz." diye konuştu.

Şehir planlama uzmanı Oya Arapoğlu ise eylül ayı ortasında başlayan ve 2.5 aylık bir süre boyunca yoğun yaprak döken ağaç türlerinin insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde sıkıntıya sebep olduğunu söyledi. Dökülen ağaç yapraklarının sağanak yağış ile birlikte ızgaralara taşındığını ve kanal sistemini iş göremez hale getirdiğini ve su baskınlarına sebep olduğunu dile getiren Arapoğlu, "İşlek cadde ve yol kenarlarına, her gün temizlenmesi mümkün olmayan yerlere, yoğun kalabalıkların bulunduğu merkezlere altyapının yanı sıra araç ve yaya trafiğini aksatacak yaprak döken ağaçların kullanılması tercih edilmemesi gerekir. Özellikle yağmur ile birlikte kaldırıma yapışan yapraklar kaygan zemin oluşturması sebebiyle yaralanmalar sebep olabiliyor. Belediyelerin ağaçlandırma çalışması yaparken bu göz önünde bulundurmaları gerekir " ifadesini kullandı.

Temizlik görevlileri ise karardan oldukça memnun. Şehir merkezinde insanların yoğun olduğu yerlere yaprakları süpürmenin oldukça güç ve uzun sürdüğünü belirten görevliler "Uyarılarımızın sonunda dikkate alınması bizi sevindirdi. " açıklamasında bulundu.


Haberler hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım