Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Sakarya Barosu'ndan 8 Mart açıklaması
Salı, 07 Mart 2017

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden 8 Mart açıklaması.. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Esra Turgut tarafından bir basın açıklaması yayımlandı.

ÖZGÜRLEŞME VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Bu günün, kutlama değil kadının, örgütlenme ve eşit yaşam hakkı için mücadelenin simgesi olduğuna dikkat çeken Av. Esra Turgut: “8 Martlar dünyanın her yerinde, her şehrinde kadının özgürleşme ve dayanışma günüdür.”dedi.

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY KADINLARIN AZMİ

Tarihten bu yana kadınların haklarını elde etmek uğruna sürekli mücadele verdiklerini belirten Av. Turgut “Bu süre içinde değişmeyen tek şey kadınların mücadele azmi ve kendilerini geliştirme iradesidir.”şeklinde kaleme aldığı basın açıklamasında, günümüzde de gerek iş hayatı gerek sosyal hayatta kadınların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti.

Kadını korumak adına yapılan bazı yasal düzenlemelerin de yetersiz olduğuna dikkat çeken Av. Esra Turgut, özellikle şiddet kaynaklı vakaların önüne geçebilmek adına yapılan bu düzenlemelerin sınırlı olduğunu ve süreklilik arz etmediğini ifade etti.

“İSTEMEDİĞİMİZ HER ŞEYE HAYIR”

“Kadınlar olarak istemediğimiz her şeye hayır diyoruz.” sloganı ile, kadınların toplum hayatından çekilmeye çalışılmasına, sadece ana olarak gören, kariyer olanaklarında ikinci sınıf sayılmasına,  edep, iffet ve namusu kadının vücudu üzerinden tanımlayan erkek egemen anlayışa, baskıya, işkenceye uğramasına, öldürülmesine “Hayır” şeklinde kaleme aldığı basın açıklamasında: “Kadınların ölüm ve şiddet kavramlarıyla yan yana anılmadığı, aksine umut, cesaret ve özgürlüğün kadınla özdeşleştiği günlere erişmek temennisiyle Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.” diyen Av. Esra Turgut tüm kadınların bu anlamlı gününü kutladı.


Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Esra Turgut tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımlanmış olan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

160 YIL


8 Mart 1857… ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında başlattığı grevin bastırılması için polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçinin can vermesi ile sonuçlanan ve dünya kadınlar günü ilan edilmesine yol açan olayın üzerinden günümüze kadar geçen 160 yıl boyunca değişmeyen tek şey kadınların mücadele azmi ve kendilerini geliştirme iradesidir.

İNSANCA YAŞAMAK

8 Martlar kadının, örgütlenme ve eşit yaşam hakkı için mücadele günlerinin simgesidir. 8 Martlar dünyanın her yerinde, her şehrinde kadının özgürleşme ve dayanışma günüdür.
Kadınlar kendi insan haklarını elde etmek, insanca yaşamak konusunda mücadele ederken bazen işlerinden, bazen vücut bütünlüklerinden bazen de hayatlarından oldular. Töre cinayetine kurban giden Güldünyaları, Amine Demirtaşları, erkek şiddetinden yaşamını yitiren Özgecan Aslanları, Münevver Karabulutları unutmak mümkün değil…
Uğramış oldukları her çeşit şiddetin dışında iş hayatında da layık oldukları pozisyonlarda göremediğimiz kadınlar aynen bir zümrüdü anka gibi küllerinden her defasında yeniden doğarak hayata tutunmuştur.

“KADINLAR VARSA İMKANSIZ YOKTUR”


Kadınlar, çok da yeterli olmayan yasal düzenlemelerle hayatta ve ayakta tutulmaya çalışılsa da yasaların koruması sınırlı ve süreklilik arz etmemektedir. Bu nedenle her şeyden önce önemli olan, kadınların kendi hayatlarının dizginlerini eline alması, kendi kişiliklerinin, emeklerinin ve değerlerinin farkına varmasıdır. Kadınlar, kendilerine biçilen geleneksel rollerden sıyrıldıklarında, kendisine dayatılanı değil, kendi seçtiği hayatı yaşadığında, her şeye rağmen yapabilirim, başarabilirim inancıyla yola çıktığında önündeki her engeli aşma potansiyeline sahip, yaratıcı varlıklardır. Bunun en güzel örneğini, tarlada çalışarak biriktirdiği para ile kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün bebek” filmini yazıp, yöneten ve bu filmle New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü alan Ümmiye Koçak bizlere göstermiştir. Kadınlar varsa imkansız yoktur.

“HAYIR”

Kadınlar olarak istemediğimiz her şeye hayır diyoruz.
Kadını toplum yaşamından çekmeye çalışan, kadını sadece ana olarak gören, kariyer olanaklarında ikinci sınıf sayan anlayışa HAYIR
Kadının; hayatını, kariyerini, sokakta gezip gezemeyeceğini, gülüp gülemeyeceğini, kaç çocuk doğuracağını, nasıl doğuracağını söyleyen, edep, iffet ve namusu kadının vücudu üzerinden tanımlayan erkek egemen anlayışa HAYIR
Namus kavramının kadın cinselliğiyle özdeş görüldüğü sistemde, töre-namus adı altında baskıya, işkenceye uğramasına, öldürülmesine HAYIR
İşyerinde, sokakta, evde; taciz, tecavüz ve saldırıya maruz kalmasına HAYIR
Nedeni ya da tarafı olmadıkları savaş politikalarının bedelini ödemeye mecbur bırakılarak; acı, gözyaşı ve göçe itilmesine HAYIR   
Kadınların sistem tarafından ucuz işgücü olarak görülüp; güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretlerle çalıştırılmasına HAYIR

Kadınların ölüm ve şiddet kavramlarıyla yan yana anılmadığı, aksine umut, cesaret ve özgürlüğün kadınla özdeşleştiği günlere erişmek temennisiyle Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

Av. Esra TURGUT

SAKARYA BAROSU
KADIN HAKLARI MERKEZİ BAŞKANI


Haberler hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım