Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Sakarya'da Kadın Girişimciler Arttı
Perşembe, 27 Mart 2008
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rana Özen Kutaniş, Sakarya'da kadın girişimcilerin sayısında artış gözlemlediklerini söyledi.
     Kutaniş, ''Sakarya İli Girişimcilik Profili ve Kadın Girişimcilerin Teşviki'' konulu araştırmayla 80 kadın girişimci ile birebir görüşerek durum tespiti yaptıklarını belirterek, kadın girişimcilerin sayısında artış gözlemlediklerini, bunda deprem yaşanmasının büyük etkisi olduğunu kaydetti.      Kadın girişimci sayısının artışının, deprem nedeniyle aile fertlerinin iş göremez hale gelmesinden kaynaklanmış olabileceğini ifade eden Kutaniş, şöyle konuştu:
     ''Sakarya'da kadın girişimcilerin sayısında artış gözlemledik. 2005 yılında Sakarya ve Kocaeli'deki kayıtları incelediğimizde 150 kayıtlı kadın girişimci bulunduğunu belirledik. Sadece istihdam ve ekonomik katkı sağlayan kadın girişimcileri inceledik. Potansiyel girişimcileri belirlemek amacıya eğitim kurumlarını da araştırdık. Halk eğitim ve çıraklık eğitim merkezleri ile teknik liselerde bayanların sayısında artış olduğunu gözlemledik. Bayanların kendi işini kurma eğilimi giderek artacak gibi görünüyor.''
     Aileden gelen faaliyeti sürdüren girişimcilerin ''bağlı girişimci'' olarak nitelendirildiğini belirten Kutaniş, küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) faaliyet gösteren kadın girişimcilerin büyük çoğunluğunun bağlı girişimci olduğunu ifade etti.
    
     YAŞ ORTALAMASI ERKEK GİRİŞİMCİLERDEN FAZLA    
     Kadın girişimcilerin erkeklere oranla yapılarının daha farklı olduğunu kaydeden Kutaniş, kadın girişimcilerin yaş ortalamasının erkeklere göre daha fazla olduğunu, bunun da kadınların belirli bir süre çalıştıktan sonra kendi işlerini kurmaya eğilimli olmalarından ifade etti.
     Kadınların üniversiteden mezun olduktan sonra mesleğe bir süre ara verdiklerini bu nedenle yaş ortalamasının erkeklerin üzerinde olduğunu bildiren Kutaniş, ''Erkeklerde 30'lu yaşlar, kadınlarda ise 40'lı yaşları buluyor. Kadın girişimcilerin büyük bir kısmı da çocuğunu yetiştirmiş ve evlerini düzene sokmuş kişiler'' diye konuştu.
     Kadın girişimcilerin iş piyasasında meşruiyet sorunuyla karşılaştığını, kabul görmekte zorluk çektiğini dile getiren Kutaniş, şunları belirtti:
     ''Bundan dolayı belirli kurum ve kuruluşlardan teşvik bekliyorlar. Mikro kredi kullanımına Sakarya'da çok fazla rastlamadım. Bu kredilerin kullanımı teşvik edilirse bayan girişimcilerin sayısının artacağını düşünüyorum. Ayrıca kadın girişimciler erkeklere oranla daha fazla işçi istihdam etme eğilimi içinde. Kadın girişimcilerde ev işleri ve çocuk bakımı gibi nedenlerden dolayı işlerini devretme eğilimi var. Ekonomik açıdan bakıldığında bu bir avantaj. Bayan girişimciler ister istemez daha çok iş gücü istihdam etmiş oluyor.''
     Kutaniş, kadın girişimcilerin yerel yönetimler, esnaf kuruluşları ve ticaret odaları ve üniversite tarafından teşvik edilmesi gerektiğini, mikro krediler ya da ödeme kolaylığı olan kredilerle desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım