Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
9800 Gencin Ne Yaptığı Bilinmiyor
Cumartesi, 29 Mart 2008

Eski SAÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı, Sakarya'da her yıl 14-17 yaş grubundan yaklaşık 9 bin 800, Türkiye'de ise 1 milyon gencin işsiz gezdiğini belirterek, bu gençlerin çeşitli meslek edindirme kurslarıyla istihdama katılmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.
     Prof. Dr. Çallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının 2001-2006 yıllarındaki verilerinden yola çıkarak ''Sakarya'da Eğitim ve Gençlerimizin Durumu'' konulu araştırma yaptığını belirtti.
     2001 yılından beri Sakarya'da ortalama her yıl 13 bin öğrencinin ilköğretim okullarından mezun olduğunu bildiren Çallı, 2001-2006 yıllarında bu okullardan toplam 64 bin 736 öğrencinin mezun olduğunu belirtti.

     2006-2007 eğitim ve öğretim yılında açık lisede okuyan öğrenci sayısının 2 bin 474 olduğunu, ortalama 825 öğrencinin ilköğretimi bitirdikten sonra açık liseye kayıt yaptırdığını ifade eden Çallı, 5 bin 175 gencin ise lise veya dengi bir okula devam etmediğini ve ne yaptığının bilinmediğini bildirdi.
     2002 ile 2006 yılları arasında mezun olan ilköğretim öğrencilerinin 64 bin 736, aynı yıllarda orta öğretim mezunları sayısının ise 34 bin 925 olduğunu kaydeden Çallı, ''yani 5 yıllık süreç içinde 29 bin 811 gencimiz orta öğretime gitmemiştir. Bu sonuç yılda ortalama 6 bin gence karşılık gelmektedir ve bugüne kadar bu gençliğin ne yaptığı hiç incelenmemiştir'' dedi.
    
     -''NE YAPTIĞI BİLİNMİYOR''-
    
     2003-2006 yılları arasında toplam 15 bin 250 öğrencinin üniversite sınavlarını kazanamadığını dile getiren Çallı şunları söyledi:
     ''2003 yılından itibaren orta öğretimi bitiren öğrencilerden her yıl ortalama 3 bin 812 öğrenci üniversiteye girememekte ve işsizler ordusuna katılmaktadır. Her yıl ortalama 6 bin öğrenci orta öğretime devam etmemekte ve yaklaşık 3 bin 800 öğrenci de üniversite sınavlarını kazanamamaktadır. Her yıl 14-17 yaş grubundan 9 bin 800 gencimizin ne yaptığı bilinmiyor. Bunun çok detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Bu rakamları ülke genelinde düşündüğümüz zaman, her yıl 14-17 yaş grubu 1 milyona yakın gencimizin işsiz güçsüz gezindiği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Başta valilik, üniversite, Adapazarı Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) ve diğer meslek odaları koordineli çalışarak ilimizin insan gücü ihtiyacını çeşitli meslek edindirme kursları ile gidermeleri gerekmektedir. Gençlerimizin çeşitli meslek edindirme kurslarıyla istihdama katılmaları sağlanmalı.''
    
    
     -''HEM ARA HEM DE ÜNİVERSİTE MEZUNU ELEMANA İHTİYAÇ VARDIR''-
    
     Çallı, Sakarya'da en kısa sürede, mesleki eğitim ile yeniden meslek edindirme merkezi kurulması ve bunun organizasyonunun Valilik, ATSO ile büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
     Bu merkezlerin başta Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelerde olduğunu ifade eden Çallı, şunları kaydetti:
     ''Her yıl 14-17 yaş grubu 10 bin öğrencinin ne yaptığının belli olmadığı ve üniversitemizden her yıl ortalama 6 bine yakın iki yıllık ve dört yıllık mezun çıktığı düşünülürse, böyle bir merkezin oluşturulması, en küçük endüstri kuruluşundan en büyük sanayi kuruluşuna kadar hem ara eleman yetiştirme, hem de meslek edinmiş ama mesleğini beğenmeyenlere ikinci bir meslek edindirme imkanı sağlayacaktır. Acı bir gerçektir ki, bugün meslek liselerini bitirenlerin yanında meslek yüksek okulları mezunları ve üniversite mezunları bile sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Bölgemiz şu anda kendisini ülke genelinde otomotiv ve endüstriyel üretim bölgesi olarak kabul ettirmiştir. Bu yüzden çok sayıda kaliteli, hem usta, hem ara, hem de üniversite mezunu elemana ihtiyacı vardır.''
    
     -MUTSUZ ÜNİVERSİTE MEZUNLARI-
    
     Üniversiteye giren gençlerin yüzde 90'ının istediği bölümde okumadığını ve mutsuz bir şekilde mezun olduğunu kaydeden Çallı, ''Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, mezun olduğu bölümü beğenmeyen ve tekrar eğitim almak isteyenler için ise mesleki eğitimden ziyade ''yeniden meslek edindirme'' olarak nitelendirilecek kurslar açılıyor'' dedi.
     Türkiye'de yurt dışında doktora yapmış deneyimli öğretim üyesi bulmanın zor olmayacağını dile getiren Çallı, ''bu elemanların yetişmesi açısından sanayi kuruluşlarından da yararlanılmalıdır. Böyle kapsamlı bir çalışmanın gerçekleşmesi ülkemiz için de bir örnek teşkil edecektir. Önerimiz mesleki eğitim ve yeniden meslek edindirme merkezleri için METEM'in (Mesleki Teknik Eğitim Merkezi), ATSO'nun da işin içine sokularak çok daha etkili bir biçimde çalışmasını sağlamak olmalıdır'' diye konuştu.
Kültür Yaşam Haberleri hakkındaki diğer yazılar


Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 05-11-2008 18:32
slm
selamlar bu kursların içinde acaba emlak kursalrıda var mı? 
bu konuda bilgilendirimisinzi tşkler
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım