Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Dinçer:"Kamu İdaresi Katılaşmıştır"
Cumartesi, 29 Mart 2008
AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ömer Dinçer, Türkiye'deki kamu idaresinin ciddi şekilde merkezileşmiş ve katılaşmış olduğunu, bu nedenle verimliliğin düştüğünü ve hizmet üretilememeyle karşı karşı kalındığını belirtti.
     Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği ''Yerel Yönetimlerde Yeni Yaklaşımlar Konferansı''nda konuşan Dinçer, kamu yönetiminin, merkezileşme sorunuyla karşı karşıya olduğu için gündelik sorunlarla uğraşmak zorunda kaldığını söyledi.       Ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunlara bakıldığında, çok temel bir sorunla karşılaşıldığını bildiren Dinçer, şöyle konuştu:
     ''O sorun da kamu idaresindeki merkezileşmedir. Ülkemizde kamu idaresi değişik sebeplerle günümüze gelene kadar ciddi şekilde merkezileşmiş ve son derece katılaşmıştır.
     Cumhuriyetin ilk yıllarında sahip olunan yerel yetkilerin pek çoğu, zaman ilerledikçe değişik kaygılarla giderek merkezileşmiş ve adeta yerel yönetimler hiçbir sorunu çözemez hale gelmiştir.''
     Ankara'nın çok merkezileşmiş olmasının karşı karşıya bıraktığı sorunlara değinen Dinçer, merkezileşme nedeniyle kararların geciktiğini, maliyetlerin yükseldiğini, verimsizliğin arttığını ve hizmetlerin üretilememesi gibi sorunlarla karşılaştığını bildirdi.
     Merkezi idarenin ülkenin geleceğini tasarlaması ve gözünü geleceğe çevirmesi gerektiğini belirten Dinçer, şöyle devam etti:
     ''Bunun ötesinde bütün gücün merkezde toplanmış olması, ülkenin yetişmiş ve kabiliyetli insanları gözünü merkeze çevirdi. Herkes Ankara'da olmak istiyordu. Herkes, Ankara'da olması durumunda bürokraside daha iyi fırsatlar bulacağını sanıyordu. Bunların hepsi makul şeyler midir sizce? Böyle şeyler de yaşandı. Merkez valisi, merkez öğretmeni sıfatıyla insanlarımız orada atıl duruyordu ve bunlara maaş ödüyorduk. Bu, o insanların sorunu değil; bu, sistematik bir sorundur. Öyleyse kamu borçlarının arttığı, harcamaların kontrol edilemez hale geldiği bir noktada binlerce insanı atıl bekletir ve hiçbir üretim almazken maaş ödemeyi makul görür müsünüz? Tekrarlıyorum; bu, insani değil sistematik bir sorundur.''
    
     -BELEDİYELER KANUNU-
    
     Belediyeler Kanunu'nun tüm dünyadaki kamu yönetimi anlayışıyla ele alınarak hazırlandığını ve yürürlüğe konulduğunu ifade eden Dinçer, belediyelerin kurulmasıyla ilgili daha önce nüfusun ele alındığını ve 2 bin nüfusluk yerleşim birimlerinde belediyelerin kurulabildiğini hatırlattı.
     1,5 yıl boyunca uzmanlarla birlikte araştırma yaptıklarını kaydeden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Türkiye'de bir belediye kurduğumuzda hizmetlerin maksimum düzeyde sunulabileceği ama maliyetlerin de minimum olacağı, optimal büyüklük ne olabilir diye, bir araştırma yaptık.
     Araştırmada 10 bin kişilik nüfus optimal büyüklük olarak görülmüştü. O tarihlerde 3 bin 225 belediyemiz vardı ve bu belediyelerin yüzde 85'inin nüfusu 10 binin altındaydı. Bir başka tespitimiz de 497 belediyenin nüfusu 2 binin altındaydı.
     O zamanki hükümet inisiyatifini kullandı ve belediye seçimleri olmadan önce bu belediyelerin kapatılması için kanun hazırladı. Sayın Cumhurbaşkanı 'seçimlerden önce belediye kapatmak popülist bir yaklaşımdır' gerekçesiyle kanunu iade etti. Yeni nüfus sayımına göre bine yakın belediye birleştirildi veya kapatıldı. Bu belediyelerin yüzde 85'lik geliri sadece personelinin maaşını karşılayacak durumdaydı ve fayda üretemiyorlardı.''
     Merkezi idareyle mahalli idareler arasındaki kaynak paylaşımı konusunda yeni bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Dinçer, şu bilgileri verdi:
     ''Kaynak aktarımında nüfus temel faktörlerden birisi olarak ele alınacak. Kentin alabileceği kaynağın yüzde 60'ı nüfusunun büyüklüğüne göre olacak. Sosyo-ekonomik gelişmişlik ölçeği esas alınacak. Bir kent ne kadar gelişmişse alacağı kaynak da o kadar azalacak; ne kadar az gelişmişse o kadar çok kaynak alacak. İlin coğrafi büyüklüğü bir başka faktör olarak göz önünde bulundurulacak.
     Belediyelerin performansları esas alınacak. Belediye yapması gerekenleri belirli bir başarıyla yürütebilmişse başarı oranı kendisine aktaracağımız kaynağın bir miktarında belirleyici olacak.''
Haberler hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım