Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Cenabet gezenlerin günağı kimin?
Perşembe, 16 Ekim 2008

Sabah işe geldim. Yerime oturdum ki, zınk bir telefon geldi. Telefonun diğer ucundaki kadın; " Hüseyin Cumalı siz misiniz?"  diye sorunca " Evet benim" dedim.

 

Kimliğini açıklamayan esrarengiz kadın; "Cumalı Bey, dün gece yine içme suları kesildi. Sabah öğrendik ki yine ana su borusu patlamış. Bu borular bu yaz kaç kere patladı bilmiyorum. Bilmiyoruz. Sabah işe gideceğiz ama bir gram su yok. Sabah tuvalete girmek isteyeni var, cenabeti var " deyince hemen atıldım.

 

“Durrrrr” dedim...

 

Sular kesildi, doğru... Millet yine mağdur, doğru... Borular sürekli patlıyor, doğru... Ama milletin cenabet kalmasından banane... Sular kesik olabilir. Cenabetlere damacana ile su servisi mi yapacam?

 

Karşımdaki kadının benimle dalga geçtiğini düşündüm. Ya da bizim arkadaşlardan birisi benimle makara yapıyordur diye içimden geçirdim. Telefondaki kadına;" Siz benimle alay mı ediyorsunuz?" deyince fırçayı yedim; "Niye alay edeyim beyefendi. Siz gazeteci değil misiniz? Sular yok ve yıkanamadık. Cenabet, cenabet sokağa çıkıyoruz. Bunun günahı kimin? Bastığımız toprak titriyor "dedi ve yüzüme telefonu kapattı.

 

Bir süre düşündüm. Hatta "Banane... Kim cenabet geziyorsa gezsin. Milletin cinsel yaşantısından bana ne... Ayrıca ben Diyanet İşleri’nin fetva servisi miyim? Arasınlar fetva servisini, ‘sular yok bu günah kimin' diye sorsunlar " diye düşündüm.

 

Öyle yaaa...

 

Bu kentin bütün derdini ben mi düşünecem abi...

 

Her dert bitti de sıra cenabetlere mi geldi.

 

Ama gazetecilik ruhu insanı rahat bırakmaz. Bir kere kulağıma kar suyu kaçtı. İçimden bir ses; "Oğlum vatandaş haklı... Sonuçta gazetecisin. Seni adam bilmiş aramış, sırtını dönemezsin. Biz bu kentte ne diye bu işi yapıyoruz? Yarın bazıları yine 'Salak bu yaa... Yine egosunu tatmin ediyor' diyebilir. Olsun. Hiç değilse egomu tatmin ederken, insanlara yardımcı olayım. Hem benim egomu tatmin ettiğimi zanneden tatminsiz arkadaşlar da belki yıkanamamıştır. Malum üst katlara su geç çıkar" dedim

 

Kaldırdık telefonu ve Sakarya İl Müftüsü Sinan Cihan'ı aramaya karar verdik. Telefonla aradığımız Müftü Cihan; "Günümüzde bazı aksaklıklar alabilir. Adapazarı'nda suları kimse kasti kesmiyor. Dolayısıyla bu, aniden oluşan bir arıza ve ilgililer bu arızayı da onarmak için çaba sarf ediyor " deyince ben de; "Peki, ama evde yıkanacak olan suyu olmayan vatandaş cenabet gezdiğini söylüyor. Bu günah kimin" diye tekrar sordum.

 

Dinimizin her türlü kolaylığı  olduğunu belirten Müftü Cihan;"Yani ne yapalım şimdi? Sorun patlayan borulardan kaynaklanan bir sorun. Şimdi size bu soruyu yönelten bir insana, siz neden teyemmüm diye bir şeyden haberdar olup olmadığını sormadınız? Dinimizde net bir şekilde diyor ki, 'Su olmadığı yerde teyemmüm yapın’. Yani o şekilde gezilmez. Biz zaman zaman camilerde teyemmüm ile ilgili açıklamalar yapıyoruz. Kişi su olmadığı yerlerde teyemmüm yapabilir. Ayrıca sizi bir daha ararlar ise bize yönlendirin" dedi.

 

Artık dün sabah cenabet olarak yollara çıkanların günahı kimin bilmem. Ben anlamam. Boruları zamanında onarmayan yetkililerin mi? Ya da evlerinde bir bidon acil abdest suyu bulundurmayan ve teyemmüm abdesti bile yapmasını bilmeyen vatandaşın mı?

 

Buna siz karar verin...

 

Bu arada, bu içme suyu boruları daha çok patlar. En iyisi siz her zaman bir bidon suyu yedekte bulundurun. Ama biz de insanlık var. Diyelim ki hiç su bulamadınız. Önemli değil. Size internetten teyemmüm nasıl yapılır ve farzlarını indirdim. Ehhh sizde artık cenabet gezmezsiniz...


TEYEMMÜM HANGİ HALLERDE ALINIR
1-Suyun Bulunduğu Yer Dört bin Adımdan Fazla İse
2-Suyun Bulunduğu Yerde Düşman Yahut Yırtıcı Hayvan Gibi Tehlike Varsa
3-Cenaze Ve Bayram Namazlarını Kaçırma Gibi Bir Durum Varsa
4-Suyu Kullanmaya Mani Bir Hastalığı Varsa
5-İçeceğinden Fazla Suyu Bulunmazsa
6-Kuyudan Suyu Çıkaracak Birşeye Sahip Olmaması Halinde Teyemmüm Yapılabilir

TEYEMMÜMÜN FARZLARI
1-Niyet Etmek (Niyet Ettim Allah Rızası İçin Teyemmüm Etmeye)
2-İki eli Toprağa Vurarak Meshetmek
Eller Toprağa Veya Temiz Birşeye Vurularak MEshedilir.Birinci Vuruşta Yüz Sıvazlanır.İkinci Vuruşta Kollar Sıvazlanır.Bunları Ayrı Ayrı Sayarsak Teyemmumun Farzları Üç Olur

TEYEMMÜMÜN SÜNNETLERİ
1-Besmele ile Başlamak
2-Sırayı Bozmamak
3-Ara Vermeden Birbiri Ardına Yapmak
4-Elleri Temiz Bir Yere Koyarak Önce İleri Sonra Geri Çekmek
5-Parmakları Açık Tutmak
6-Parmakları Tozlu İse Birbirine Vurarak Silkelemek

TEYEMMÜM NASIL ALINIR
Önce Teyemmüme Niyet Edilir.Sonra Temiz Bir Toprağa El Sürülür.Eller Tozlu İse BirBirine Vururak Silkelenip Yüz Mesh Edilir.Sonra Yine Önceki Gibi Eller Toprağa Vurulur ,Önce Sol Ele Sağ Kol, Sonrada Sağ Elle Sol Kol El Üstünden Dirseğe Kadar Üstten Alttan Bileğe Kadar Baş Parmağın Üstü Dahil Sıvazlanır


Hüseyin Cumalı hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım