Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Alternatif Enerji: Hidrojen Enerjisi
Salı, 15 Nisan 2008

Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) İleri Enerji Teknolojileri İş Birimi Araştırma Uzmanı İsmail Bican, gelişmiş ülkelerin küresel ısınmayı engelleme yönünde çalışmaları olduğunu belirterek, hidrojen ekonomisinin alternatif enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini söyledi.

     Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makine Mühendisliği Kulübü'ce düzenlenen ''Hidrojen Enerjisi, Yakıt Pilleri ve Uygulama Alanları'' konferansında konuşan Bican, gelişmiş ülkelerin hidrojeni, mümkün olan en yüksek verimle faydalı bir enerjiye dönüştürme çalışmaları yaptığını kaydetti.
     1970'deki petrol krizinin ardından alternatif enerji kaynakları aranmaya başlandığını ifade eden Bican, ''Gelişmiş ülkelerin küresel ısınmayı engelleme yönünde çalışmaları var, hidrojen ekonomisi de alternatif enerji kaynağı olarak değerlendiriliyor. Bu konuda en işe yarar aday da yakıt pilleridir'' dedi.
     Fosil yakıtların belirli bir zaman sonra tükeneceğini belirten Bican, alternatif olarak hidrojen ekonomisinin öne çıktığını bildirdi.
     Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren yakıt pillerinin gelecek vaat ettiğini dile getiren Bican, şu an için yakıt pillerinin klasik enerji kaynaklarına göre daha maliyetli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu.
     ''İçten yanmalı motorların kilovat maliyeti 30 dolarken, yakıt pilindeki maliyeti ise 300 dolar. Yabancı bir teknoloji, uzmanı az. Dağıtım altyapısı yok. Bu konuyla ilgili Amerika, Japonya ve AB ülkeleri geniş çaplı çalışmalar yaptı. Biz de AB ile birlikte bu projenin içindeydik. Projenin amacı ileride hidrojen ekonomisine geçilebilmesi. Hidrojen yakan cihazlar piyasaya sürüldüğünde, hidrojeni nereden bulacaklar. (Yaygın bir doğal gaz altyapımız var, bunu hidrojen dağıtmak için kullanamaz mıyız) diye düşünüyorlar. Tabi eski bir düşünce değil, Japonlar ve Amerikalılar yapmış. Bu, biraz da hattın yaşıyla alakalı. 10 yıl içinde yapılan doğal gaz boru hatlarında hidrojeni taşımanın pek de sakıncası yok ama armatürleri değiştirmek gerekiyor. Bunun altyapısını yapmaya çalışıyorlar. Şunu biliyoruz ki yüzde 20'ye kadar hidrojeni doğal gazın içine karıştırırsınız, gideceği yere yollarsınız, ayırıcı vasıtasıyla hidrojeni ayırırsınız. Dağıtım altyapısı için bu tip çalışmalar da yapılıyor.''
     Yakıt pillerinin en iyi kullanım alanının su altı araçları olduğun ifade eden Bican, dizüstü bilgisayarlar için çok kullanışlı olduğunu ve kullanım süresini 2,5 kat arttırdığını sözlerine ekledi.


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım