Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Açıkta Kalan 1 Milyon Öğrenciye Umut
Cumartesi, 26 Nisan 2008

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı, açık öğretim fakültesi gibi, internet destekli eğitimle (uzaktan eğitim), yüksek öğretimde kapasitenin iki katına çıkarılmasının mümkün olduğunu belirtti.

     Prof. Dr. Çallı, yaptığı açıklamada, SAÜ'de yürütülen uzaktan eğitimde, 5 programda şu anda 5 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bunun Türkiye'de en kapsamlı ve kurumsal olarak başlatılan ilk eğitim biçimi olduğunu kaydetti.
     ADSL'nin olmadığı ilk yıllarda bile çok fazla sorun çıkmadan yürütülen uzaktan eğitimin bugünkü teknik olanaklarla çok daha rahat bir hale geldiğini kaydeden Prof. Dr. Çallı, şunları kaydetti:
     ''İnternet ortamında 200'e yakın hem teknik hem de sosyal içerikli ders vardır. Bilhassa yaz okulunda kampüste 4 bine yakın öğrenci derslerine internet ortamından erişmektedirler. SAÜ'de bu işin uzmanı öğretim elemanları, pilot çalışmayı yürütebilecektir.''
     Türkiye'de her yıl ÖSS'de bir milyona yakın öğrencinin açıkta kaldığını anımsatan Çallı, YÖK tarafından belirlenecek pilot meslek yüksek okullarında uzaktan eğitim uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Anadolu Üniversitesinin başlatmış olduğu açık öğretim eğitimi de ilk etapta çok yadırganmış, ama bugün 1 milyon öğrencisiyle gençliğimize yüksek öğrenim imkanını sağlamaktadır. Ülkemizde her yıl bir milyon gencin sınav sonucunun hüsranla bittiği bilindiğine göre, artabilecek her bir kontenjan problemin çözümüne az da olsa katkıda bulunacaktır. Ayrıca yine belli başlı üniversitelerin kendi bünyelerinde bulunan vakıfları ile vakıf üniversitesi kurmaları teşvik edilmeli ve bu üniversitelerin bu suretle kendi imkanlarıyla daha fazla sayıda öğrenciye eğitim imkanı temini yanında maddi kaynak da kazanmış olacaklardır. İlk etapta belli başlı üniversitelerde mutlaka uzaktan eğitim fakültelerinin kurulması gerekir. Bu hususta biraz geç bile kalınmıştır. Belli başlı üniversitelerde açılacak UEF ile gençlerimizin fazla masrafa girmeden ve ilk etapta çağımızın gereği olan bölümlerin seçilmesi ile çok sayıda gencimize yüksek öğrenim imkanı sağlanabilecektir.''
    
     BELLİ BAŞLI ÜNİVERSİTELERE UEF  
     Uzaktan Eğitim Fakültesi kurulması için SAÜ'nün alt yapısının hazır olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çallı, sistemin uygulanmasına ilişkin önerisini şöyle anlattı:
     ''Türkiye genelinde YÖK tarafından belirlenecek, örnek olarak 30 üniversiteye bağlı meslek yüksek okullarının birinci sınıflarında eğitim internet destekli yapılmalı, öğrenci sadece ikinci yıl okuluna gelmeli. Bu suretle pilot seçilen okullardaki öğrenci sayıları iki katına ulaşacaktır. Bunun koordinasyonunu SAÜ rahatlıkla yapabilecek kapasitededir. Örnek olarak 30 meslek yüksek okulunda şu an 30 bin öğrenci eğitim görüyorsa, bu sayı uzaktan eğitimin devreye girmesiyle hemen 60 bin sayısına ulaşılabilecektir. İlgili meslek yüksekokullarında öğretim elemanı yönünden de bir sıkıntı olmayacaktır.
     Öğretim elemanları, okullarında sadece ikinci sınıflara derse girecekler. Bilişimin günlük hayatımızın her birimine girdiği bu günlerde buna benzer projelerin mutlaka realize edilmesi gerekir.''
     Bu yıl ÖSS'ye 1 milyon 644 bin öğrencinin gireceğini, kazanacak olanların ise 400 bini geçmeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Çallı, geriye kalan bir milyonu aşkın gencin ne yapacağının bilinmediğine dikkat çekti.
     Gençlerin iyi yetişmesi halinde global dünyada rekabet edilebileceğini bildiren Prof. Dr. Çallı, ''Ülkemizde üniversite sayısı 125'e ulaşmıştır. Şu anda üniversitelere bağlı 632 meslek yüksek okulundann 495'i faaliyettedir. Ama bu okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları mesleki eğitime göre, yüzde kaçı iş bulabilmektedir? Bu okullarda eğitim nasıl yürütülmektedir? Bu okulların sorunlarıyla ilgili bugüne kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Sadece bölgesel olarak çeşitli zamanlarda bilim adamları çeşitli önerilerde bulunmuş ve kendi üstlerine düşen görevleri yerine getirmişlerdir'' diye konuştu.


Kültür Yaşam Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım