Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Fındık Çotanağından Saksı Toprağı
Cuma, 24 Nisan 2009

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Saim Özdemir, 5 yıllık doktora çalışması sonucunda fındık çotanağından saksı toprağı üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Her yıl yurt dışından 30 bin ton civarında torf ithalatı yapıldığına dikkati çeken Özdemir, Türkiye'de atık olarak görülen çotanaktan elde edilecek saksı toprağının Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtti.

SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olan Ömer Hulusi Dede ile projenin danışmanı Prof.Dr. Saim Özdemir'in 5 yıl süren 'fındık çotanağından (züruf) saksı toprağı üretimi' projesi tamamlandı.

Prof. Dr. Saim Özdemir, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıllık çalışma sonucunda tamamladıkları doktora çalışmasını Yükseköğretim Kurulu'na sunduklarını kaydetti. Özdemir, çalışmanın uluslararası bilim dergilerinde de yayınlandığını ifade etti. Türkiye'de hızla gelişen süs bitkileri sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu tüketim maddesi olan saksı dolgu malzemesinin yerel ve yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesini sağlamak.için projeye başladıklarını anlatan Özdemir; "Proje doktora tez projesi şeklinde yürütüldü ve ön çalışmalarla birlikte 5 yıl devam etti. Tez projesi SAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklendi. Laboratuar analizlerinin büyük bir kısmı İspanyada Valensiya Politeknik Üniversitesinde bitki yetiştirmeye uygunluk çalışmaları ise Sakarya'da yapıldı." dedi.

Çotanaktan elde edilen toprağın saksı içinde eksilmeden kaldığını, bitki köklerine yeterli su ve hava sağladığını kaydeden Özdemir, çotanaktan elde edilen toprağın bitki besin elementleri yönünden torf ve hindistan cevizinin kabuğundan elde edilen topraktan daha zengin olduğunu vurguladı. Elde ettikleri toprağın saksı içinde yetiştirilen bütün süs bitkileri, fide ve fidan yetiştiriciliğinde saksı dolgu maddesi olarak kullanılabileceğini bildiren Özdemir, ürünün gübre özelliği taşımadığını belirtti. Türkiye'de üretilen yerli torf kaynaklarda çeşitli kalite problemleri olduğuna dikkati çeken Özdemir, her yıl yurt dışından 30 bin ton civarında torf ithalatı yapıldığını kaydetti.

FINDIK ÇOTANAĞINDAN ELDE EDİLECEK TOPRAKLA TÜRKİYE'NİN SAKSI TOPRAĞI İHTİYACI KARŞILANABİLİR

Fındık çotanağının Türkiye'de atık olarak görüldüğünü, çoğunlukla boş alanlara atıldığını veya harmandan sonra yakıldığını anlatan Özdemir, şunları söyledi: "Fındık üreticileri zürufu saksı toprağı haline getirerek ek gelir elde edebilir. Süs bitkisi üreticileri maliyeti olmayan atık ürünü toplayıp, kısmen ayrıştırıp, kırıcıdan geçirdikten sonra direk saksı toprağı olarak kullanabilir. Doğal toprak saksı içinde büyütülen bitkilere uygun değildir. Toprak yerine kullanılan torf ise maliyeti yükseltmektedir. Fındık zürufu kullanarak üreticiler maliyeti düşürüp rekabet güçlerini artırabilirler.

Türkiye'de ortalama yılda 650 bin ton kadar fındık üretimi yapıldığını söyleyen Özdemir, dünya üretiminin yüzde 75'inin Türkiye'de gerçekleştiğini hatırlattı. Hasat edilen ürünün üçte birinin züruf olduğuna dikkati çeken Özdemir, yılda 200-250 bin ton civarında züruf atığı ortaya çıktığını dile getirdi. Özdemir, elde edilen fındık çotanağından Türkiye'nin saksı toprağı ihtiyacının tamamının karşılanabileceğine vurgu yaptı.

"DOLANDIRICILIKTAN TUTUKLANAN VALİ YARDIMCISI BİZ YAPTIK DEMİŞTİ"

Bu arada, dolandırıcılık iddiasıyla tutuklu bulunan eski Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, 2 yıl önce gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık çotanağından (züruf) saksı toprağı üretimini kendilerinin yaptığını söylemişti.

Valilik tarafından kurulan laboratuvarda fındık çotanağı ve dallarından üretilen doğal gübrenin formülünü, bir firmaya 300 bin TL'ye sattıklarını belirten eski Vali Yardımcısı, yıllardır birçok kuruluşun fındık dallarından ve çotanağından gübre üretmek için çalışmalar yaptığını, ancak başarılı olamadığını kaydetmişti. Ballı, çoğu kuruluşun başarısız olduğunu; ancak kendilerinin başardığını ifade etmişti.


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım