Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Sakaryasporumuzun borçları nasıl oluştu?
Perşembe, 28 Mayıs 2009

Doğrudan gelirlere sahip olmayan Sakaryaspor'umuz; faaliyetine Sakarya B.Şehir Belediyesinin sahip olduğu, Belpaş A.Ş'nin iştiraki ve  büyük hisselerine sahip bir A.Ş. olarak devam etti.

Yani yönetme hakkı ve tasarrufu BELPAŞ A.Ş.'de, yani Sakarya B.Şehir Belediyesindeydi.

Kurumsal bir şirket olan BELPAŞ A.Ş. iştiraki de kurumsal olan Sakaryasporumuzu maalesef tam kurumsallaştıramadan yönetmiştir.

Yapılan harcamalar kurumsal disiplin ile tam kayıt altına alınmış, fakat gelirleri giderlerinden az olduğu için de kurumsal yapısına rağmen devlete olan vergi ve SSK borçlarını yatırmayarak kurumsal ilkelere aykırı yönetilerek borç sarmalına giriş başlamıştır.

Transfer edilen teknik heyet ve futbolcuların bonservislerinde yazılan ücret, kendilerine ödenen ücret ile aynı olunca, bu ödemenin vergisini de kulüp ödeyeceğinden, bu ödemelerin devlete yapılmamasıyla toplam 10.000.000.-TL Vergi ve SSK Borcu birikmiştir.

Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki futbolcu ihtilaf dosyaları ve bu sezon oynayanlara ödenecek ücretler ve diğer ufak tefek borçların toplamı ise 8.000.000.TL'dir.

Sakaryaspor A.Ş.'nin hisselerinin derneğe devri ile ilgili muhasebe hesabının kapatılması için BELPAŞ AŞ.'ye ödenecek tutar 10.000.000.-TL.

Bu borç nasıl oluştu?

2004-2005 sezonunda 1.ligden, 2.lige düşen Sakaryasporumuzun kadrosundaki futbolcular özellikle 1.lig takımları tarafından transfer edildi ve alınan bonservis ücretleri ile kulüp borcu sıfır düzeyine geldi.

2.Ligde yeniden Şampiyonluk hedefi koyulunca 2005-2006 sezonuna Hikmet Sevim ve yeniden kurulan takıma transfer edilen 28'e yakın futbolcu kadrosu ile başlandı. Maliyet 5.000.000.-TL.

İlk yarı 26 puan toplayan takıma başkanlık eden Selahattin Aydın'ın istifası ile yeniden oluşan B.Şehir Belediyesi Başkan vekili Ömer Yazıcı Başkanlığındaki yönetimde şehrin tüm kesimlerinden  esnafı, farklı siyasi kimliğe sahip hemşehrilerimizin bulunduğu ve tüm şehrin kucaklaması düşünülen bir yönetim oluşmuştur. Fakat bu yönetimde kendi düşüncelerini uygulama hakimiyeti için yönetimi oluşturanlar, B.Şehir Belediyesi ve Ak parti ekibinden  16 kişi, diğerleri ise 6 kişi'den oluşan 22 kişilik yönetim yapısıyla,

Sakaryaspor'umuz ile şehri kucaklaştıracak yönetim sloganına aykırı yapıda bir yönetim oluştu. Kararlarda salt çoğunluğu olan ve parasal kaynağı sağlayan taraf olduğundan hep B.Şehir Belediyesi ekibinin desteklediği stratejiler uygulandı. Genelde yönetim toplantıları kavgalı, gürültülü geçmeye başladı.

İkinci yarıya Şampiyonluk parolası ve düşüncesi ile girildiğinden, takımın başına Metin Yıldız ve sekiz yeni transfer edilen futbolcu kadrosu ile başlandı.Ligin bitimine dört hafta kala Metin Yıldız gönderildi, yerine Nejat Biyediç getirildi. Takım Play-off'lardan şampiyon olarak çıktı.Borç 7.000.000.-TL oldu.

Turkcell Süper ligine yeni kadro kurularak başlandı. Bonservis bedelleri sözleşmelerindeki yazılan aynı fiyatla kayıt altına alınan takımın kuruluş maliyeti 10.000.000.-TL oldu. Bu arada devlete ödenecek vergi ve SSK borçları zamanında yatırılmadığından bu kalemdeki borçlar artmaya devam etti.

TFF'nin yayın gelirlerini paylaştırma yöntemi kazanılan maç veya beraberlik durumuna göre dağıtması ile yayın gelirleri toplam 4.000.000.-TL olarak gerçekleşti.Kombine ve diğer reklam gelirleri 2.500.000.-TL olarak gerçekleşti. Sezon boyunca futbolculara ödenen maç başı, primler, Rüstemler tesisilerindeki barınma, yiyecek, içecek, yabancı futbolcuların araç ve ev kiraları, kulüp çalışanlarına ödenen maaşlar önemli gider kalemini oluşturuyordu. Sezon boyunca oluşan toplam gider 17.000.000.-TL, gelirler ise 7.000.000-TL olarak gerçekleşti.Sadece bu dönemde 10.000.000.-TL borç oluştu. Bu borç, BELPAŞ A.Ş.'nin kullandığı Banka kredileri ile finanse edildi.

Turkcell Süper liginden düşen takımdaki futbolcular yüksek bedelli sözleşmelerinin devamı için parasal kaynağı bulunmayan Sakaryaspor maalesef Recep Hacıeyüpoğlu yönetiminde eldeki mevcutu koruyamamış ve yeniden takım kurulmaya başlanmıştır.Bu dönemde BELPAŞ. A.Ş.'nin Banka borçları Sakaryaspor'dan dolayı arttığından yeni borçlanma yapılamamış, doğrudan gelirleri de bulunmayan Sakaryaspor'umuz maddi sıkıntıları fazlası ile yaşamaya başlamıştır.

Ekonomik takım kurulma düşüncesi ile yeniden kurulan takımın bütçesi 7.000.000.-Tl olup, tribün gelirleri dışında gelirleri bulunmayan Sakaryaspor'umuzda Hüsnü Hocanın da kışkırtması ile sezon içinde parasal sorunlar nedeniyle futbolcular 44 yıllık tarihinde ilk defa antremana çıkmama tehditini savurarak antremanlara çıkmamıştır. Bu süreci yönetemeyen yönetim, Şampiyonluğun en büyük adayı iken son altı haftada kaybedilen puanlar ile play-off'lara katılmış ve elenmiştir.

2008-2009 sezonuna ''Halkın Olacak Bu Sevda'' sloganıyla, Sakaryaspor'umuzun BELPAŞ A.Ş:'deki hisseleri, Sakaryaspor Kulübü Derneğine devredilerek, yeni yönetim oluştu.

Sezona 36 futbolcu ve Hüseyin Kalpar hoca ile başlayan Sakaryasporumuz, beşinci haftaya yine teknik Direktör değişikliğine gidilerek İlker Yağcıoğlu ile yola devam etti. İlker Yağcıoğlu'nun başarısız sonuçları nedeniyle takımın başına Engin İpekoğlu getirildi. Bu arada on üç futbolcu paralarının ödenmediğini bahane ederek isyan etti ve takım ile ilişkileri kesildi. İkinci yarıya yeni bir kadro kuruldu.

Uzun süre oynamamış futbolculardan oluşan kadroya rağmen müthiş taraftar desteğiyle ikinci yarı 30 puan toplamasına rağmen tarihinde bir alt lig olan 2.Lig B'ye düşen Sakaryaspor'umuz bu sezon yeni yönetimi ile 5.000.000.-TL daha borçlarımız artmıştır.Yönetimde günlük ihtiyaçlar için para verenler, paralarını almış, mevcut yaratılan gelirler ile sezon sonuna gelinmiştir.Bu sezon oynayan veya TFF'ye giden futbolcular'a ve diğer borçlarımıza oluşan borçlar 5.000.000.-TL olarak toplam borçlarımıza ilave edilmiştir.

Netice olarak; son durumumuz şöyledir.

-10.000.000.-TL  BELPAŞ A.Ş.'ye borç.

-10.000.000.-TL Vergi ve SSK borçları

-5.000.000.-TL TFF'deki futbolcu itilaf dosyaları ve bu sezon oynayanlara borçlar.

-3.000.000.-Tl Diğer borçlar

-----------------------------------------------------

28.000.000.-TL toplam borcu olan,

eğer acilen 6.000.000.-TL bulacak yönetim oluşturulamazsa 2.Lig B'de bile sahaya çıkamama tehlikesi yaşayacak Sakaryaspor'umuz tarihinin en kötü günlerini yaşamaktadır.

Çözüm; ya parasal gücü olan yönetim oluşturulacak ve kulübümüzün üye sayısı artırılarak, kurumsal yapı tesis edilecek, eğer yeni güçlü yönetim bulunamaz ise seneye bir alt lig olan 3.lige, daha sonra da amatör kümeye Göztepe gibi düşeceğiz. İki yıl kaybedeceğiz.
 
ya da , amatörlüğe dönme kararı bu yıl alınacak ve borçlardan kurtulacağız.

Bu meyanda;  Sakaryaspor amatör kümesindeki bir takım desteklenerek 3.lig'e çıkması sağlanacak, daha sonrada bir üst kümelere çıkacak vizyon planı ile dört yıl sonra oluşacak yapıya iki yıl sonra kavuşmuş olacağız.

Bu satırları yazarken, acı gerçekleri ifade ederken içim acımakta, koskoca anlı şanlı Sakaryasporumuzun bu günlerinide mi, konuşacaktık üzüntüsünü yaşamaktayım.

Netice olarak; Sakarya bir Futbol şehri, fakat varlık içinde yokluk çekmektedir.

Bu duruma düşme nedenlerimiz;

-Kulübümüzün siyasete alet edilmesi,
-Tam Kurumsallaşmanın sağlanamaması,
-Sakaryasporumuza ilgi duyanların ekip ruhu ile değil, egolarının tatmini ile hareket etmeleri,
-Doğrudan gelirleri artıracak yatırımlarının olmaması,
-Üye sayısının ve yapısının yetersiz olması,
-Her geçen yıl daha da kötüye giden takımımıza Şehrin tamamının sahip çıkamaması,
-Futbol şehri Sakaryamızda, başarılı olan altyapı takımlarımızdaki kendi evlatlarımızdan oluşan çekirdek kadronun oluşturulmaması ve her sene yeni takım kurulması.
-Seçilmiş insanların Sakaryasporumuza Sakaryalılık bilinci ile değil, siyasi kimlikleri ile egemen olmayı düşünmelerinden, yani futbolu sevmemelerinden kaynaklanmıştır.

Yeşil Siyah Sevgilerimle,


Bahattin Küçük hakkındaki diğer yazılar


Yorumlar (3)
RSS Yorumlar
1. 28-05-2009 17:06
"Eyvahhhhh Sakaryam Sana Kaldı Bunca Yü
Elin oğulları siyasi reklamlarını aslanlar gibi yaptı, bunca borcu Sakaryaspor'uma bıraktı, arkasına dahi bakmadan çekip gitti. ama olsun, bu yerin birde altı var...orada görüşürüz onlarla, hiç önemli değil,,,, biz nasıl düşürüldüysek çukura "ELBET BİR GÜN KUYTU KÖŞELERDEN ÇIKACAĞIZ AYDINLIĞA" kimsenin şüphesi olmasın...Sakarya mutlaka hayırlı bir evladını çıkaracaktır, bağrından. hiç şüphem yok...biz o günleri bekliyoruz...elbet çıkacağız. adım gibi emin.....sevgilerle en güzel gününüz umarım böyle olmaz inşallah......
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)
2. 30-05-2009 18:37
"Eyvahhhhh Sakaryam Sana Kaldı Bunca Yü
seni bu hale getirenler utanıyorlar mı acaba..?? SAKARYASPOR'a SAKARYA BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAPAZARLI BİRİNİ İSTİYORUZ...ORDAN BURDAN GÖÇ ETMİŞ (edit)!!!
Yazar faruk (Misafir)
3. 28-06-2009 17:03
YAZIKLAR OLSUN YÖNETİME
YAZIKLAR OLSUN YÖNETİME BİR AN ÖNCE AMÖTÖRE DÜŞÜRÜN BORÇ KALMASIN SONRA TAKIM NASILSA ÇIKAR
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım