Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Dumansız İkrama Büyük Destek
Çarşamba, 17 Haziran 2009

Türkiye 19 Temmuz'da tüm kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamaya girecek. Yasağı delmek için bazı girişimlerden bulunulurken, sağduyulu işletme sahipleri ise uygulamaya destek veriyor.

Sakarya'nın ünlü mekanlarından biri olan 'Köfteci İsmail' yasak daha uygulamaya konulmadan yasağa destek veren işletmelerden biri oldu. İşletme sahibi Yavuz Köprülü'ye ' Sakarya Valisi Hüseyin Atak, İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, Sigara ve Ulusal Sağlık Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın da katıldığı törenle üzerinde 'Dumansız İkram' yazan servis altlıkları hediye edildi.

Yavuz Köprülü, "Bu yasa sayesinde müşterilerimiz kokusuz ve dumansız bir ortamda zevkle yemeklerini yeme imkanına kavuşacak, biz de sigaranın işletmede sebep olduğu kirliliğe bağlı giderlerden kurtulacağız. Yasağa sahip çıkacağız ve seve seve uygulayacağız." dedi.

YASAK PASİF İÇİCİLERİN KURTULUŞU OLACAK

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyesi ve SAÜ Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, ikram sektöründe sigaranın yasaklanmasının pasif içicilerin kurtuluşu olacağını söyledi. Yasağa destek veren işletmeyi duyarlılığından dolayı kutladığını ifade eden Pazarlı, "Duman içinde oturan milyonlarca vatandaşımız, çoğunlukla sebebini anlayamadıkları ve sigara dumanının yol açtığını bildiğimiz birçok şikayetten (gözlerde kızarma, sulanma, yanma, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi) kurtulacaklar. Ani kalp hızı ve tansiyonun yükselmeleri, solunumsal yakınmalarda artış ve solunum yolu enfeksiyonları azalacak. Tam dumansız ortamlara kavuşan ülkelerde kalp krizlerinin yüzde 60 azaldığı gösterilmiştir" diye konuştu.

Sigara dumanı içinde 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu ve bunların 50'den fazlasının doğrudan kanser yapıcı maddeler olduğunun altını çizen Pazarlı şu bilgileri verdi: "Sigara içenin çevredeki havaya kattığı dumana 'çevresel sigara dumanı' denir. Çevresel sigara dumanı, ana akım ve yan akım olmak üzere ikiye ayrılır. Ana akım sigara içicisinin soluduğu duman iken, yan akım sigaranın yanan ucundan çıkan dumandır. Bir sigaradan ortama saçılan dumanın çok büyük çoğunluğu yan akımdan oluşmaktadır. Bazı kanser yapıcı maddelerin miktarı yan akım dumanda ana akıma göre 10-200 kat daha fazladır."

Pazarlı kül tablasında yanık vaziyette bekleyen bir sigaranın bile masum olmadığını dile getirerek "Sigara dumanı, Çevre Koruma Kurumları tarafından 1 numaralı kanser yapıcı olarak tanımlanmaktadır. Çevresel sigara dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur, yani kimse günde şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız kanser olursunuz, şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız olmazsınız gibi bir beyanda bulunamaz. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır. Üstelik bu kanun yalnızca içmeyenlere değil içicilere de fayda sağlayacak. Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun çıktığı tarihten bu yana Türkiye'de ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiği belirlenmiş. Bu kanun hem içenler, hem de içmeyenler için maddi-manevi çok önemli kazanımlar sağlayacak." şeklinde konuştu.


Sektör Haberleri hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım