Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Gar mutlaka yerinde kalmalıdır
Çarşamba, 05 Ağustos 2009

Sakarya'da yıllar önce Ersin Taranoğlu bakanlığı döneminde ortaya atılan Adapazarı tren garının şehir dışına taşınması konusu yıllar içinde zaman zaman gündeme gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde yine bir yerel gazetenin başyazarı konuyu gündeme taşımış ve tren garının şehir dışına alınması gerektiği görüşünü okurları ile paylaşmıştı.

 Şehrimizde yıllardır “Büyükşehir olduk ancak bir büyükşehire sahip, bir ulaşım sistemine bir türlü kavuşamadık” tartışması sürüyor. Öte yandan toplu taşımanın belkemiği olan demiryolu taşımacılığını şehir dışına çıkarmanın tartışması bile yapılabiliyor. Gerekçe olarak şehir trafiği olumsuz etkilemesi gösteriliyor.

Dünyada gerek şehir içi ve gerek şehir dışı toplu taşımanın ana omurgasını raylı taşımacılık oluşturur. Tren garları ise mutlaka şehir merkezlerinde yer almakta olup şimdiye kadar hiçbir tren garı trafiği engelliyor düşüncesi ile şehir dışına alınmamıştır.

 Adapazarı'na trenle gelen günlük ortalama 2000 yolcu demiryolu vasıtasıyla toplu olarak şehir merkezine ilave bir araç olmadan ulaşmaktadır. Yine 2000 yolcu şehir merkezinde herhangi bir ilave araca binmeden demiryolu vasıtasıyla İstanbul ve İzmit'e gitmektedir.

 Bu çok önemli bir noktadır. Tren garının bulunduğu yer kentimizin hemen hemen her yanına hareket eden toplu taşıma araçlarının geçtiği mevkidedir ve şehri merkezine kadar gelen trenle gelen yolcular tek bir araçla kentin istedikleri noktasına kolaylıkla ulaşmaktadırlar. Yine kentimizin hemen hemen her noktasından tek bir vasıtayla tren garına ulaşım mümkündür.

Şimdi bir an için tren garının şehir merkezinden Mithatpaşa istasyonuna çekildiğini düşünün. Her gün gelen 2000 yolcuyu şehirde gitmek istedikleri noktaya gitmek için şehir merkezine ayrı bir araçla ulaşması gerekir. Yine tren garına ulaşmak için ayrı bir vasıta kullanılması gerekir. Bu hem zaman hem ekonomik açıdan büyük zararla sebebiyet verecektir. 

Yurtdışında  2006 yılında yapılan bir araştırmada “ Neden trenleri tercih ediyorsunuz?” sorusuna verilen cevapların yaklaşık %70'i , "Gar ve istasyonların ya şehir merkezinde yada şehir merkezine çok yakın olması" şeklinde gerçekleşmiştir. İnsanımızın trenimizi tercih etmesinin belki de en önemli sebebi, garın şehir merkezinde olmasıdır.

 Garın taşınması için neden olarak gösterilen şehir trafiğini olumsuz yönde engellemesi sorunu Adapazarı-Mithatpaşa güzergahında olan 3 hemzemin geçide durumuna göre alt veya üst geçit yapılması suretiyle rahatlıkla aşılabilir. Ama garın Mithatpaşaya taşınması ile oluşacak yolcunun şehir merkezine ulaşması sorunu beraberinde (yeni hatlar, yeni araçları, yeni trafik) yeni sorunlar meydana getirecektir.

Bu gerçeği göz önünde bulundurulması ve salt trafiği engelliyor düşüncesi ile garın şehir dışına taşınması tartışmasının bir daha açılmamak üzere kapanması gerekir.


Erkan Türkkan hakkındaki diğer yazılar


Yorumlar (2)
RSS Yorumlar
1. 25-10-2009 09:40
gar
Gar şehirden çıkmamalı ama 4.geçitin güneyine, yani tüvasaş arkasına alınmalı.böylece hem şehir içinde kalacak,hemde şehrin tam ortasına kadar şehri bölmeyecek
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)
2. 04-02-2010 01:31
gar
bu haber hala burada duruyor tebrik ediyorum
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım