Cihan Tasarim
 
   
 
 
Anasayfa
Haberler
İlçe Haberleri
Sakaryaspor
Ulusal Haberler
Sektör Haberleri
Dünya Haberleri
Spor
Kültür Yaşam
Video Haber
Köşe Yazarları
Gezelim Görelim
Röportaj
Resim Galerisi
İlanlar
Firma Rehberi
Önemli Telefonlar
İletişim
Röportaj
Gezelim Görelim
Son 5 İlan


 
= Resimli ilanlar
turizm
 
 
 
 
 
 
Son Yorumlar
Uçak'ın Ölümü ve Operasyon, Medya'da
Emlakçının. İntiharının alı kaplan ile Bi alakası. Bulunmamaktadır. Ko...
Yorumu Oku

Plaka Fiyatları El Yakıyor
AKAZIYA SATILIK TAKSI PLAKASI
sakarya akyazıda tıcari taksı plakası 110.000 tl pazarlık sünnettr :D
Yorumu Oku

Vali Yardımcısı Ballı'yı hangi sözü yaktı
haber
yalan haberler yapmayın o adam suçsuz.
Yorumu Oku

Karasu OSB Mahkemelik
Benimde orda yerim var .. 50 tl den yer alirim mail atın goruselim
Yorumu Oku


Tren Saatleri
 
Genel Seçimler 4 Yılda Bir Yapılacak
Çarşamba, 21 Ekim 2009

Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını ve nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili hüküm de içeren yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyonda, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ile AK Parti Bayburt Milletvekilleri Ülkü Güney ve Fettani Battal'ın Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifleri birleştirilerek görüşüldü.

Kabul edilen teklif, 2007 yılında Anayasada yapılan değişikliğe paralel olarak Milletvekili Seçim Kanunu'nda düzenleme yapılmasını içeriyor. Buna göre, milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verilecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 90 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç tarihi olacak.

Teklifle, nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili de düzenleme yapılıyor. Düzenlemeyle, nüfusu 2 milletvekili çıkarmak için yeterli olmayan illere iki milletvekili çıkarma hakkı tanınıyor.

-HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ TARTIŞILDI-

Yasa teklifinin görüşmelerinde Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi tartışma konusu oldu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında yetki kavgasına neden olacağını ileri sürerek, bunun ülkede sıkıntıya ve gerginliğe neden olacağını vurguladı. Bal, ''Parlamenter sistemin özünün zedelenmesi tartışılmıyor ama sürenin 4 yıl mı yoksa 5 yıl mı olduğu tartışılıyor. Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi diktatörlüğe gidişin adımıdır'' dedi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Bal'a tepki göstererek, ''Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçimleri hep sorunlu olmuştur, Parlamento üzerinde baskı oluşturulmuş, bu de demokrasinin kimyasını bozmuştur. Halk oyuyla seçilecek Cumhurbaşkanının diktatör olarak nitelendirilmesini esefle karşılıyorum'' görüşünü ifade etti.

CHP'li Mengü de tartışmaya katılarak, 11. Cumhurbaşkanlığı Seçimi sırasında tartışma konusu olan 367 görüşünü ilk olarak ortaya atan kişilerden biri olduğunu söyledi. Kuzu'nun ''Epey beddua almışsındır'' demesi üzerine Mengü, ''367 uzlaşma sağlansın diye getirilmiştir. 1982 Anayasası siviller tarafından askerlere kazıklanmış bir anayasadır. 1982 Anayasasının Türkçesi bozuk. Rezalet bir Türkçe ile yazılmış. Bunu yazan adamı ilkokuldan hangi cahil mezun etti? Güneydoğu'da bugün yaşanan sorunun temelinde adamın Türkçe bilmemesi yatıyor'' dedi.

CHP'li Kart da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili anayasa değişikliği yapılırken yaşanacak sıkıntılara dikkat çektiklerini hatırlatarak, yeni düzenlemeyle ortaya çıkacak tablonun ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi olacağını, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yetki kavgasına neden olacağını savundu.

Görüşmelerin ardından teklif kabul edildi.


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar


İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
E-Posta
Web Site
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 

 
 
© 2008 Sakarya Gündem Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur. Tasarım: Cihan Tasarım