Þehrin geleceðini planlamak |
Cumartesi, 05 Mart 2016 |
Sakarya coðrafi konumu itibariyle avantajlý bir kent. Ülkenin ticaret merkezi Ýstanbul’a yakýnlýðý, Anadolu’ya açýlan kapý olmasý avantajlarýndan sadece bazýlarý…
Ýstanbul ve Ýzmit’in sanayi yükünü almasý ve kentin doðal güzellikleri de yatýrýmcýyý cezbeden baþka özellikleri…
Buraya kadar yazdýklarým çok bilinmeyenli denklem falan deðil. Hepimizin, herkesin gördüðü bildiði gerçek.
Peki, tüm çýplaklýðýyla ortada duran gerçeðin farkýn damýyýz?
Þehrin geleceði doðru kurgulayabiliyor mu?
Þehrin kuzeye doðru büyüyeceði aþikâr.
Þehri yönetenler kuzeye dair ne planlýyor?
Þimdiye kadar Serdivan’da konut üreten inþaatçýlarýn kuzey bölgesi için bir hamlesi var mý?
Hala yapýlamayan Ýnþaat Malzemeleri Ýhtisas Bölgesi ne zaman hayata geçecek?
Kafam da deli sorular beliriyor bu noktada…
Üçüncü Köprü baðlantý yoluyla Ýstanbul’un Avrupa ile Anadolu yakasý arasýnda ki mesafeden daha yakýn olacak Sakarya, Ýstanbul’a…
Geliþmeler karþýsýnda daha hýzlý hareket edebilmeyi baþarsaydýk, çoktan hizmete girmiþ olacaktý inþaatçýlar için düþünülen bölge…
Ýnþaatçýlar Ýhtisas Bölgesi için biraz daha oyalanýlýrsa sektörün temsilcileri kaybedecek. Karasu, Kaynarca ve Ferizli’de kurulacak dev tesislerin inþaat malzemelerini satabilme fýrsatý yakalayan Sakaryalý Ýnþaatçýlar bu projeye daha fazla sahip çýkmalý. Daha çok istenmeli ticaretin geliþmesi…
Limanýn bu yýl içinde hizmete açýlacaðý söyleniyor. Dev yatýrýmlar yine þehrin kuzey bölgesinde hayata geçecek. Kaynarca, Ferizli Organize Sanayi Bölgeleri ile Karasu BMC ile adeta þaha kalkacak.
Sakarya’nýn kuzeyi yine mevcut haliyle mi yol alacak? Ýnþaat sektörünün hýzlanacaðý bölgeye dair yerel yöneticilerin veya sektör temsilcilerinin öngörüleri neler?
Þehrin kuzeyine dair kafamda sorular belirirken, þehrin bütününün planlanmasýyla ilgili çok mu rahatým?
Elbette rahat deðilim.
Þehrin geleceðine yatýrým yaptýðýný söyleyenler bence günü kurtarmaktan öteye geçemiyorlar. SEAH ve Kadýn Doðum Hastanesi’nde yaþanacak otopark sorunu bugünden belli iken hastane bölgesinde ki yoðunluk baþka yatýrýmlarla artýrýlýyorsa, kimse þehrin geleceðinin planlandýðýndan bahsedemez…
Sanayileþme hýzla devam ederken, otomotiv üssü olacaðýz söylemleri ayyuka çýkmýþken meslek liseleri veya meslek yüksek okullarýnda otomotive yönelik bölümler mi açýldý. Sanayiye kalifiye eleman yetiþtirecek farklý bir adým atýldý da biz mi fark edemedik…
Her ilçeye Ýmam Hatip Okulu yapmak, þehrin sanayide ki yol haritasý ile örtüþmüyor. Birileri popüler olacak diye þehrin geleceðine dinamik konmamalý. Kimse Ýmam Hatip üzerinden beni eleþtirmeye falan kalkmasýn. Ýmam Hatiplerin çoðalmasýný destekliyorum. Benim karþý olduðum birilerinin popülizm yapmasý. Günlük siyasi malzemeye alet edilmeyecek kadar önemli çocuklarýmýzýn eðitimi, geleceði…
Ama þehrin sanayi geleceði otomotiv endüstrisi üzerine kurgulanýyorsa, sektör temsilcilerinin eleman ihtiyacýna çözüm de bulunmalý.
Þehrin geleceðine dair endiþeleri sýralamaya kalkarsak sabaha kadar konuþuruz.
Þehri yönetenler veya yönettiðini sananlar her þeyi ben bilirim sevdasýndan uzaklaþýp, birilerinin fikrini de dinlemeli.
Þahsi fikrim þehrin geleceði doðru planlanmýyor. Günlük iþlerle uðraþýlýrken gelecek oluruna býrakýlmýþ ve kendi bulduðu yoldan ilerliyor çoðu zaman.
Yerel yöneticilerin büyük bölümü, bürokratlarýnýn izin verdiði ölçüde þehre müdahale edebiliyor.
Bürokratlar müdahale etmese bile yarýný düþünemeyecek yerel yöneticilerimiz de var. Onlarýn at gözlükleriyle baktýklarý kadar þehir düzenli ve planlý olabiliyor. Güven Hasbaþ hakkýndaki diðer yazýlar
|
|
|