Sakarya Barosu Kadýn Haklarý Merkezi'nden 8 Mart açýklamasý.. 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü nedeniyle Sakarya Barosu Kadýn Haklarý Merkezi Baþkaný Av. Esra Turgut tarafýndan bir basýn açýklamasý yayýmlandý.
ÖZGÜRLEÞME VE DAYANIÞMA GÜNÜ
Bu günün, kutlama deðil kadýnýn, örgütlenme ve eþit yaþam hakký için mücadelenin simgesi olduðuna dikkat çeken Av. Esra Turgut: “8 Martlar dünyanýn her yerinde, her þehrinde kadýnýn özgürleþme ve dayanýþma günüdür.”dedi.
DEÐÝÞMEYEN TEK ÞEY KADINLARIN AZMÝ
Tarihten bu yana kadýnlarýn haklarýný elde etmek uðruna sürekli mücadele verdiklerini belirten Av. Turgut “Bu süre içinde deðiþmeyen tek þey kadýnlarýn mücadele azmi ve kendilerini geliþtirme iradesidir.”þeklinde kaleme aldýðý basýn açýklamasýnda, günümüzde de gerek iþ hayatý gerek sosyal hayatta kadýnlarýn yaþadýklarý sýkýntýlara dikkat çekti.
Kadýný korumak adýna yapýlan bazý yasal düzenlemelerin de yetersiz olduðuna dikkat çeken Av. Esra Turgut, özellikle þiddet kaynaklý vakalarýn önüne geçebilmek adýna yapýlan bu düzenlemelerin sýnýrlý olduðunu ve süreklilik arz etmediðini ifade etti.
“ÝSTEMEDÝÐÝMÝZ HER ÞEYE HAYIR”
“Kadýnlar olarak istemediðimiz her þeye hayýr diyoruz.” sloganý ile, kadýnlarýn toplum hayatýndan çekilmeye çalýþýlmasýna, sadece ana olarak gören, kariyer olanaklarýnda ikinci sýnýf sayýlmasýna, edep, iffet ve namusu kadýnýn vücudu üzerinden tanýmlayan erkek egemen anlayýþa, baskýya, iþkenceye uðramasýna, öldürülmesine “Hayýr” þeklinde kaleme aldýðý basýn açýklamasýnda: “Kadýnlarýn ölüm ve þiddet kavramlarýyla yan yana anýlmadýðý, aksine umut, cesaret ve özgürlüðün kadýnla özdeþleþtiði günlere eriþmek temennisiyle Dünya Kadýnlar Günü kutlu olsun.” diyen Av. Esra Turgut tüm kadýnlarýn bu anlamlý gününü kutladý.
Sakarya Barosu Kadýn Haklarý Merkezi Baþkaný Av. Esra Turgut tarafýndan 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü nedeniyle yayýmlanmýþ olan basýn açýklamasýnýn tamamý þu þekilde:
160 YIL
8 Mart 1857… ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma iþçisinin daha iyi çalýþma koþullarý istemiyle bir tekstil fabrikasýnda baþlattýðý grevin bastýrýlmasý için polisin iþçilere saldýrmasý ve iþçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasýndan da çýkan yangýnda iþçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamamasý sonucunda 129 kadýn iþçinin can vermesi ile sonuçlanan ve dünya kadýnlar günü ilan edilmesine yol açan olayýn üzerinden günümüze kadar geçen 160 yýl boyunca deðiþmeyen tek þey kadýnlarýn mücadele azmi ve kendilerini geliþtirme iradesidir.
ÝNSANCA YAÞAMAK
8 Martlar kadýnýn, örgütlenme ve eþit yaþam hakký için mücadele günlerinin simgesidir. 8 Martlar dünyanýn her yerinde, her þehrinde kadýnýn özgürleþme ve dayanýþma günüdür.
Kadýnlar kendi insan haklarýný elde etmek, insanca yaþamak konusunda mücadele ederken bazen iþlerinden, bazen vücut bütünlüklerinden bazen de hayatlarýndan oldular. Töre cinayetine kurban giden Güldünyalarý, Amine Demirtaþlarý, erkek þiddetinden yaþamýný yitiren Özgecan Aslanlarý, Münevver Karabulutlarý unutmak mümkün deðil…
Uðramýþ olduklarý her çeþit þiddetin dýþýnda iþ hayatýnda da layýk olduklarý pozisyonlarda göremediðimiz kadýnlar aynen bir zümrüdü anka gibi küllerinden her defasýnda yeniden doðarak hayata tutunmuþtur.
“KADINLAR VARSA ÝMKANSIZ YOKTUR”
Kadýnlar, çok da yeterli olmayan yasal düzenlemelerle hayatta ve ayakta tutulmaya çalýþýlsa da yasalarýn korumasý sýnýrlý ve süreklilik arz etmemektedir. Bu nedenle her þeyden önce önemli olan, kadýnlarýn kendi hayatlarýnýn dizginlerini eline almasý, kendi kiþiliklerinin, emeklerinin ve deðerlerinin farkýna varmasýdýr. Kadýnlar, kendilerine biçilen geleneksel rollerden sýyrýldýklarýnda, kendisine dayatýlaný deðil, kendi seçtiði hayatý yaþadýðýnda, her þeye raðmen yapabilirim, baþarabilirim inancýyla yola çýktýðýnda önündeki her engeli aþma potansiyeline sahip, yaratýcý varlýklardýr. Bunun en güzel örneðini, tarlada çalýþarak biriktirdiði para ile kadýna karþý þiddet sorununu anlatan “Yün bebek” filmini yazýp, yöneten ve bu filmle New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalý Kadýn Sanatçý” ödülünü alan Ümmiye Koçak bizlere göstermiþtir. Kadýnlar varsa imkansýz yoktur.
“HAYIR”
Kadýnlar olarak istemediðimiz her þeye hayýr diyoruz.
Kadýný toplum yaþamýndan çekmeye çalýþan, kadýný sadece ana olarak gören, kariyer olanaklarýnda ikinci sýnýf sayan anlayýþa HAYIR
Kadýnýn; hayatýný, kariyerini, sokakta gezip gezemeyeceðini, gülüp gülemeyeceðini, kaç çocuk doðuracaðýný, nasýl doðuracaðýný söyleyen, edep, iffet ve namusu kadýnýn vücudu üzerinden tanýmlayan erkek egemen anlayýþa HAYIR
Namus kavramýnýn kadýn cinselliðiyle özdeþ görüldüðü sistemde, töre-namus adý altýnda baskýya, iþkenceye uðramasýna, öldürülmesine HAYIR
Ýþyerinde, sokakta, evde; taciz, tecavüz ve saldýrýya maruz kalmasýna HAYIR
Nedeni ya da tarafý olmadýklarý savaþ politikalarýnýn bedelini ödemeye mecbur býrakýlarak; acý, gözyaþý ve göçe itilmesine HAYIR
Kadýnlarýn sistem tarafýndan ucuz iþgücü olarak görülüp; güvencesiz, kayýt dýþý, düþük ücretlerle çalýþtýrýlmasýna HAYIR
Kadýnlarýn ölüm ve þiddet kavramlarýyla yan yana anýlmadýðý, aksine umut, cesaret ve özgürlüðün kadýnla özdeþleþtiði günlere eriþmek temennisiyle Dünya Kadýnlar Günü kutlu olsun.
Av. Esra TURGUT
SAKARYA BAROSU
KADIN HAKLARI MERKEZÝ BAÞKANI Haberler hakkýndaki diðer yazýlar
|