43 Yýllýk Sakaryaspor'un 1 no'lu futbolcusu Pýçýr Ýsmet (Kahyalý)...
Doðduðu Ve Büyüdüðü Semt
“1942 yýlýnda Karaaðaçdibi Ýstiklal Mahallesi Çimen Sokak’ta çiftçi ve emlak alým satýmý yapan Ömer Kahyalý ile ev hanýmý Müzeyyen Kahyalý’nýn üç çocuðunun en büyüðü olarak doðdum. Benden küçük Hikmet ve Hediye adlarýnda iki kýz kardeþim daha var. Dedem Selanik Karafelye’den Adapazarý’na göçmüþ. Dedem kýsa boylu olduðu için Pýçýr derlermiþ. Aile lakabýmýz olmuþ zamanla. Ýlkokulu Büyükgazi Ýlkokulu’nda, ortayý Sanat Enstitüsü’nde okudum.
Sanat Enstitüsü orta-lise beraber 5 yýldý o zaman. Futbolla ilgim mahalle arasýnda ve Sanat Enstitüsü’nde baþladý. Ýlk olarak gayrý federe Ozanspor’da oynadým. Takým arkadaþlarým Mehmet Atay, Köfteci Ýsmail (Köprülüoðlu), sonralarý milli hakemlik yapan Haþim Gökalp filandý. Yýl 1956-57-58.. Yani 15, 16 yaþlarýndaydým.” (1)
Oynadýðý Ýlk Takým
“Beni ilk Ozanspor’da fark ettiler. Aðabeyimiz Köfteci Ýsmail Gençlerbirliði yöneticilerine bilgi vermiþ, gelip izlediler. 1958 yýlýnda semtimiz Karaaðaçdibi’nin takýmý Gençlerbirliði’nin baþkaný Þevket Baþak beni aldý, lisansiyer yaptý. Henüz 16 yaþýndaydým. Takýmýn o zaman kaptaný ve antrenörü olan Av. Mecdi Okuyan’ýn ve oyunculardan kaleci Mekki Baþak’ýn transferimde rolü oldu. Gençlerbirliði’nde 1958-60 arasý 2 sezon oynadým. Sonra Ada Þeker’e transfer oldum. 2 sezon oynayýp askere gittim. Askerliðimi Sivas Karagücü’nde yaptým. Orada bugünkü adýyla Süper Lig’den (1. Lig) Galatasaray’dan Uður Köken, Fenerbahçe’den Selçuk Ergül, Ýstanbulspor’dan Salih, Ýzmir Altýnordu’dan Oðuz, Göztepe’den Abdurrahim’le 24 ay birlikte oynadýk. 2 sene hem þampiyon olduk, hem de antrenman filan derken ben kendimi çok geliþtirdim. 1965’in Ocak ayýnda terhis oldum. Adapazarý Ligleri devam ettiði için 3 ay daha Þekerspor’da oynamaya devam ettim.”
Fenerbahçe’den Teklif Aldý
“Askerden evvel, zannederim 19 yaþýndaydým, Fenerbahçe yöneticileri beni Türkiye Amatör Futbol Þampiyonasý’nda Ýzmit’te Ada Þeker formasý altýnda izlemiþler. Beðenmiþler. Maçlardan sonra beni alýp Ýstanbul’a götürdüler. 1 hafta süreyle kaldým. Anadolu’dan benim gibi yetenekli beðendikleri 13 kiþi bir takým yapmýþlar, Fenerbahçe B takýmýyla 90 dakikalýk maç yaptýrdýlar. Maçtan sonra beni tuttular, takýmda kalmamý istediler ama askerliðime 1 yýl vardý. O zaman tecil yok, beni Ýstanbul’da Yüksek Motor Bölümü’ne talebe yazdýrarak 2-3 yýl uzatmak istediler ama o teklifi de annem kabul etmedi. Babam ben 9-10 yaþlarýndayken rahmetli olduðundan, evin de tek oðluyum, anneme kabul ettiremeyince Fenerbahçe’nin teklifini reddetmek zorunda kaldým.”
Galatasaray’ýn Kapýsýndan Dönüþ Öyküsü
“Askerde Galatasaray’lý Uður’la birlikte oynadýðýmýzý anlatmýþtým. Askerlik dönüþü Uður Köken Galatasaray Teknik Direktörü Baba Gündüz’e (Kýlýç) benden söz etmiþ, Baba Gündüz de beni Ýzmit’te Kaðýtspor’la Türkiye Amatör Þampiyonasý müsabakalarýnda izlettirmiþ. 1965’in Nisan ayýnda Hacý Baba Hurþit ve oðlu Deve Ziya’dan bana Baba Gündüz “gelsin” diye haber göndermiþti. Bir Kurban Bayramýnýn birinci günü, Galatasaraylý Solbek Enver (ki kendisi Ozanlarlýdýr) ve Azmi Tavþan, beni alýp Ýstanbul’a Galatasaray Kulübü’ne gönderdiler. Çünkü Baba Gündüz bayramda Dolmabahçe’de Galatasaray, Beþiktaþ, Vefa ve o zamanýn Yuguoslav þampiyonu Kýzýlyýldýz’la 4’lü bir turnuvada beni oynatmak istemiþ. Taksim’deki kulüp binasýna gittim. Gündüz Kýlýç’la görüþtüm, elini öptüm, bana nasihatte bulundu. Ertesi gün kendi arabasýyla beni aldý Dolmabahçe Stadý’na (bugünkü Beþiktaþ Ýnönü Stadý) götürdü, takýmdan ayrý olarak. Bana Galatasaray ruhu ve terbiyesini anlattý ve “seni çok araþtýrdým, sen de bu camiaya uygun birisin” dedi. O gün Kýzýlyýldýz’a karþý bana 8 numaralý Galatasaray formasý’ný verdi, “al ve öp, çýk topunu oyna, gerisi gelecek, milli de olursun” dedi. 90 dakika beni saðiç oynattý. Maç 0-0 bitti. Beni beðenmiþ, maçtan sonra soyunma odasýnda “hadi hayýrlý olsun” dedi. Ben Adapazarý’na döndüm. Bu olaydan bir ay kadar sonra da Sakaryaspor kuruldu. Bu arada baþta Hacýbaba Hurþit, dönemin valisi, þehrin ileri gelenleri araya girerek, Baba Gündüz’le görüþüp “Sakaryaspor kuruluyor, müsaade edin, o bize lazým” deyip, onu vazgeçirmiþler. Diðer yandan þehir ayaklandý, “sen Adapazarý çocuðusun, bak Sakaryaspor kuruluyor, bir yere gidemezsin” filan... Bakkalý, boyacýsý, eþ dost... Bir yandan annem “Ýstanbul’a gitme” diye yalvarýp aðlayýp duruyor. Ve Sakaryaspor’a imza attýk.”
|
|
Sakaryaspor Kuruluyor
“Benim bildiðim ve þahit olduðum kuruluþ þöyledir: 1965 senesi Mayýs ayýsýnda Futbol Federasyonu Baþkaný Orhan Þeref Apak, 2’inci Türkiye Ligi’ni kurmaya teþebbüs edince, büyük vilayetlere de takým kurdurtmak ve baraj oynamadan direkt 2.Lig’e katýlmalarýný istiyor. Adapazarý’ndan da 1.Lig’de Ankara Demirspor ve Hacettepe’de 10-12 sene kalecilik yapan Fikret Aldinç’i iyi tanýdýðý için çaðýrýyor, “öncülük et, Sakaryaspor’u kurun” ricasýnda bulunuyor. O sýrada Fikret aðabey zaten Ada Þeker’in kalecisi ve kaptaný. Fikret aðabey, müessese takýmý olmayan 5 amatör kulübe birleþme çaðrýsý yaptý. Yýldýrýmspor kabul etmedi. Ýdmanyurdu, Güneþspor, Ada Gençlik ve Gençlerbirliði yöneticileri bir araya gelerek, uzun süren münazara-görüþmelerin ardýndan Sakaryaspor Haziranda resmen kuruldu. O sene (1965’te) Sakaryaspor, Eskiþehirspor, Aydýnspor, Orduspor, Bursaspor, Antalyaspor, Mersin Ýdman Yurdu, Bandýrmaspor kuruldu. Hatýrladýðým Trabzonspor, Kocaelispor, Denizlispor, Edirnespor ise ertesi yýl kuruldu.”
“- Fikret Aldinç Zeytindalý’ndan Yola Çýkarak Yeþil-Siyah Renkleri Seçti”
“O sezon 2. Lig ilk kez kuruluyor ya, takým kuran birçok ilde benzer problemler var; can alýcý sorun þu: “Takýmýn rengi ne olacak?” Mesela Trabzonspor sýrf bu renk tartýþmasýndan dolayý bir yýl kurulamadý. Fikret Aldinç tabii tecrübeli adam, ben de sað koluyum. Parkta konuþuyoruz. Çay içiyoruz. Amatörden futbolcular var; ben, Piç Rýfký, Mikail, Çarli Erdoðan, Alaattin filan, 7-8 kiþi çay içiyoruz. Fikret aðabey diyor ki, “Sakaryaspor’umuzun renkleri Adapazarý’nýn yeþiliyle zeytinin siyahý olsun; zeytin dalý barýþtýr, kardeþliktir, hem zeytin siyah, yapraðý da yeþil, birleþtirelim” dedi. “Türkiye Cumhuriyetinde bir tane yeþil-siyahlý futbol takýmý yok, ilk futbol takýmý biz olalým” dedi. “Dört kulübün birinin rengini alsak, diðerlerini gücendiririz, diðerleri muhalefet olur, seyircimiz bölünür, güç kaybederiz. Hiç birinde olmayan yeþil-siyahý alýrsak en doðruyu buluruz” dedi. Benim bildiðim Fikret aðabey, bu görüþünü Ethem Boran ve Ali Necdet Güven’e de kabul ettirdi. Bu arada yeþil-siyah renkleri öne çýkmýþken, Avukat Zerrin Batmaz hanýmýn siyah etek, yeþil bluzla Atatürk Bulvarý’ndan geçmesi, kararý kesinleþtiriyor. Böylece resmen yeþil siyahlý renkler alýndý.”
Sakaryaspor’un 1 Nolu Futbolcusu Olmasý
“Sakaryaspor kurulurken Fikret Aldinç o zamanki adýyla “antrenör”lüðe getirildi. Deli Fiko lakaplý Fikret Aldinç, 1.Lig’de (bugünkü Süper Lig) uzun yýllar Fenerbahçe, Ankara Demirspor, Hacettepe’de oynamýþtý. 12-13 yýl Süper Lig tecrübesi vardý. Futbolunun son yýllarýnda Ada Þeker’deydi. Futbolu da býrakmak üzereydi. Takýmýn baþýna getirildi. Beni de futbolumdan dolayý çok seviyordu. Galatasaray’a gitmeme þiddetle karþý çýktý, darýldý, baðýrdý, çaðýrdý, ben kalmaya karar verince de çok ama çok sevindi. Bu arada Adapazarý’ndan Ada Gençlik’ten Halýcý Zeki (Aydýntepe) ve Tatar Suat (Aldinç), Gençlerbirliði’nden kaleci Faruk (Elbirlik) ve Doðan, Ýdmanyurdu’ndan Abaza Hüsnü (Taþdemir), Kaleci Sadettin (Tuzlakoðlu) ve Takoz Metin (Fýçýcýgil), Güneþspor’dan Reþit (Çoker) ve Ekrem’in alýnmasý kararlaþtýrýldý. Sakaryaspor’u kuran 4 amatör kulüp dýþýndaki Adapazarýlýlar’dan Ada Þeker’den Fikret aðabey ve ben, Yýldýrýmspor’dan Arifiyeli Deve Ýhsan (Ertem), Adapazarýlý olup da Ýzmit Boruspor’dan Piç Rýfký (Manavoðlu) ve Altýnordu’dan Kaþcý Mikail (Temizel), Sapancalý olup da Ýzmit Kaðýtspor’da oynayan Beþir (Belat) ve Musa (Çetiner). Dýþarýdan; 1’inci Lig takýmlarýndan Ýzmirspor’dan Çarli Erdoðan (Öztoron), Kasýmpaþa’dan Alaattin, Bursa Merinos’tan Fuat’ýn transferi kararlaþtýrýldý. O sene ara transferde Ankara Güneþspor’dan santrafor Bultan ve Atlan, Beþiktaþ’tan stoper Mehmet alýndýlar.
Haziran sonlarýnda takým kuruldu, Baþkanlýða süper beyefendi bir insan Ethem Boran, ikinci baþkanlýða da avukat-eski belediye baþkaný (1955-60) Ali Necdet Güven getirildi. Ýþ imzalara geldi. Kurucu-antrenör-kaptan-kaleci Fikret Aldinç beni çaðýrdý, “ilk imza bana deðil sana yakýþýr, at þu ilk imzayý da arkasý gelsin” dedi. Bu arada benim GS yerine Sakaryaspor’u tercih ediþimi de ödüllendirmiþ oldu. Çakarlarýn yan tarafýndaki notere gittik, Noter Osman Ümit Erler’in ofisinde ilk imzayý ben attým, böylece de tarihe geçmiþ oldum. Bu onuru da ömür boyu taþýmanýn mutluluðunu yaþýyorum. Para konuþmadýk. 2 yýl için bana üçer aylýk taksitlerle 6.500 lira ücret ödendi. Vefa bana 50.000 teklif etmiþti, Galatasaray futbolcularýna 100-150.000 ödüyordu, bana da herhalde 75.000 öderdi, ama ben “vatan millet Sakarya aþkýna” Sakaryaspor’umuzu tercih etmiþtim.”
|
|
Kaptanlýk Anýlarý
“Sakaryaspor’un ilk sezonunda kaptan Fikret Aldinç’ti. 22 takýmlý ligde 42 maçýn tahminen 35’inde filan oynadý ve kaptan çýktý. Yedek kaptan bendim. O sezon sonunda Fikret aðabey futbolu býraktý. 1966-67 sezonun Ethem Boran yönetimi beni kaptanlýða getirdi. Ýkinci kaptanýmýz ise Beþir’di. Ben 1965’den 1974’e kadar 9 sezon yeþil siyahlý Sakaryapor’da futbol oynadým. 8 sezon kaptandým. Zannederim 1969-71 yýllarý olacak, 2 sezon kaleci Hazým aðabey Fenerbahçe’den Sakaryaspor’a transfer olmuþtu. Yýldýz oyuncuydu ve son yýllarýydý. Hatta evini bile ben tutmuþtum. Yöneticilere “Hazým aðbiyi kaptan yapalým, son yýllarý, daha mutlu olur. Onore olur, takýma da olumlu yansýr” dedim. Yönetim de uygun gördü ve ben 2. kaptan oldum. Kýsacasý 8 sezon takým kaptanlýðýný yapmanýn onurunu da taþýdým.”
Þeker Kampýnda Ýsyan
“Galiba 1967-68 sezonuydu; baþkan Kemal Saraçoðlu, genel kaptan da Faruk Benli’ydi; Faruk aðabey süper delikanlý biriydi. Baþkan iþi icabý haftanýn iki üç günü Avrupa’daydý zaten. Her kulübün baþýna zaman zaman geldiði gibi bizim kulüpte de primler, maaþlar borçlar birikmiþti. Bir Salý günü Türkiye Kupasý maçý için Þeker Fabrikasý Tesisleri’nde kamptayýz. Çarþamba maç var. Bugün yarýn bugün yarýn alacaklar birikmiþ; baþkan para babasý ama yurt dýþýnda. Ben kaptaným. O gün Faruk aðabey “bu akþam 7’ye kadar bir kýsým parayý halledeceðiz” dedi. Akþam oldu, gece yarýsý oldu, Faruk aðabey gelmedi. O zaman cep telefonu da yok daha. Gece 12’de futbolcular tedirgin... Toplandýk; futbolcu kardeþlerim boyunlarýný büktüler. Ben mali yönde iyiydim ama çok oyuncu bakkala, kasaba, ev sahibine borçluydu. Ýsyan halindeydiler. Kaptan olarak “sessizce herkes evine” dedim ve daðýldýk. Gece 2’de evimin zili çaldý. Kapýyý açtým Faruk aðabey bir iki idareci daha. “Nerede çocuklar?” dediler. “Paralar gelmeyince ben herkesi evine gönderdim” dedim. Faruk aðabey, “Ýsmetçiðim parayý ancak geç vakit tamamlayabildik de o nedenle geciktik, hemen herkesi toplayalým” dedi. Saat 2 ile 4 arasýnda bütün futbolcularý Faruk aðabeyin arabasýyla tekrar evlerinden kampa topladýk, direniþ de hiç kimse duymadan bastýrýlmýþ oldu. Mali kriz karþýsýnda direniþ, biz olumlu etkiledi ve o günkü kupa maçýný 3-1 kazanmayý baþardýk. Bu sýrrý da çok az kiþi bilir Adapazarý’nda.”
Unutamadýðý Anýsý/Golü
“Çok var da. Bandýrmaspor’la 4’lere girmek için Balýkesir’de oynuyoruz. 1 puan, 2 puan almamýz þart. Kalede Sadettin aðabey var. Antrenör Fikret aðabey ve yönetici Deve Ziya kulübede. Fikret aðabey beni ilk devre saðiç oynattý. Bir gol yedik. Devrede içeriye girdik. Fikret aðabey ikinci devre beni santrafora aldý. Ben daha bir hýrslandým tabii. Bandýrma kalecisi eski Beþiktaþ’lý ünlü Özkan’dý. 88’inci dakika 1-0. saðdaki Musa’ya topu attým, Musa iki çalýmdan sonra ortaladý, tam on sekizin üstündeyim, tatlý bir orta, yatarak sað vole çaktým, direðin dibinden girdi, gol. 1-1. Biz alt alta üst üsteyiz. Meðer bizim Antrenör ve Deve Ziya’yý son 20 dakika seyirciyle kavga ettikleri için dýþarý atmýþlar. Onlar polis kordonunda koridorda. Yüzleri asýk. Allah Allah, þaþkýnýz. Meðer onlar golü biz yedik zannediyorlarmýþ... Deve Ziya aðabey bana “2-0 mý bitti?” dedi, “Ne 2-0’ý aðbi, 1-1” dedim, çok dolmuþ zavallýlar, dünyalar onlarýn oldu.”
|
|
Jübilesine Þampiyon Galatasaray Geldi
“Yaþým 32’ye gelmiþti; 9 sezondur Sakaryaspor’daydým, bunun 8 sezonu da kaptanlýkla geçmiþti. Býrakma zamaným gelmiþti. 1973-74 sezonu sonunda jübile yapmaya karar verdim. Behçet aðabey (Deryaoðlu) hem kulüp hem de belediye baþkanýydý. Bana çok büyük destek verdi. Jübilemde Sakaryaspor’la oynamak üzere son üç sezonun (1971-74) þampiyonu Galatasaray’ýn kulüp baþkanýna baþvurdum. Takým kaptaný-asker arkadaþým Uður aðabey (Köken) de aracý oldu. Baþkan bey beni menajer Turgan Ece’ye gönderdi. Araya Kaptan Uður da girince, beþ kuruþ almadan jübileme gelmeye karar verildi. 13 Haziran 1974 günü benim jübilem için Sakaryaspor’la þampiyon Galatasaray, Adapazarý Atatürk Stadyumu’nda karþý karþýya geldiler. Tribünler ana baba günüydü, müthiþ kalabalýk vardý, bando mýzýka takýmý vs çok güzel bir gün oldu. Ben son kez kaptan olarak sahaya çýktým ve ikinci yarýnýn ortalarýna kadar oynadým. Maç 3-3 bitti. Fenerbahçeli yakýn arkadaþým Ender Konca da o gün bizden oynamýþtý. 3-2 Galatasaray öndeydi. Benim pasýmla Ender ceza alanýna girdi ve golü attý, maç 3-3 oldu. Jübilemden çok para kalmamýþtý ama þerefli-onurlu birçok güzel tablo, aný kaldý.”
|
|
Hakkýnda Ne Dediler?
Zeki Aydýntepe (Sakaryapor’un ilk futbolcularýndan): “Onunla hem Genç takýmda, hem Sakaryaspor’da, hem Sakarya Genç karmasýnda birlikte oynadýk. Ýsmet saçýndan týrnaðýna futbol doðmuþ, fiziði ve futbol ahlaký son derece düzgün, Sakarya’nýn yetiþtirdiði örnek bir sporcu olarak kaldý mazide. Bu özellikleri dolayýsýyla Sakaryaspor’da uzun süre (9 sezon) Sakaryalý futbolcu olarak oynayan ve kaptanlýða yükselen sporcu özelliðine de sahiptir. Son derece yetenekli, son derece klas bir futbolcuydu. Ýstanbul’da doðmamasý ve Sakarya’da kalmasý onun geliþmesine yönelik talihsizliktir. Yoksa Galatasaray’da, Fenerbahçe’de rahatlýkla forma giyerdi.” (2)
Ömer Yazýcý (Sakaryaspor Kulübü Eski Baþkaný): “Futbolun beyefendisiydi. O takýmýn yýldýzý ve kaptanýyken ben sahada top toplayýcýsýydým. Kendisini ve futbolunu çok yakýndan takip ederdim. Bu þehri sevdiði için Sakaryaspor’un kuruluþ aþamasýnda Galatasaray yerine Sakaryaspor’u tercih ettiðini hatýrlýyorum. Genç kuþak için söyleyeyim, bir tür Oðuz Çetin ayarýnda bir futbolcuydu. Onu seyretmek ve tanýmaktan büyük mutluluk duyan biriyim ben.” (3)
Hüsnü Gürsel (Emekli resim-iþ öðretmeni): “Ýsmet, zamanýn en mükemmel futbolcularýndan biriydi. Sakarya için, Sakaryaspor için çok emek sarf etmiþtir. Bu emeðini saygýyla karþýlýyorum. Fizik kondisyonu fevkalade mükemmeldi, iyi çalým atardý, karþýsýndaki oyuncuyu ekarte edebilecek her türlü beceriyi gösterebilen bir oyuncuydu. Hiç bencil deðildi. Arkadaþlarýna çok da gol attýrýrdý.” (4)
Erol Giriþken (Spor Yazarý): “Bugün 20’li yaþlarda olsa yerli futbolcularýn içinde en yüksek parayý kim alýyorsa, ayný parayý alýr. Bu kadar komple bir futbolcu þu ana kadar çok az gördüm. Libero, orta saha, santrafor... Bu kadar üç deðiþik mevki de ayný performansý gösteren Türkiye’de þu anda baþka bir futbolcu var mý? Sporcu ahlaký da dört dörtlük olan bir kiþidir.” (5)
Ekrem Karaberberoðlu (Futbolcu, teknik direktör): “Adapazarý’nýn orta sahadaki en iyi organizatörüydü. Gündüz Kýlýç ýsrarla onu Galatasaray’a istemiþti ama o memleketinden kopamadý. Çok kulübün gücü yetmezdi onu almaya. Ýsmet yarý takým demekti; her yönüyle... Futboluyla ahlakýyla, çok beyefendi bir çocuktu. Biz Fidel Kastro gibi asi liderdik, o ise bütün gücüyle takýmý için çalýþýrdý.” (6)
Röportaj: Fahri Tuna
Fotoðraflar: Mücahit Kofoðlu
KAYNAKÇA:
1) Kahyalý Ýsmet, 1942 Adapazarý doðumlu, Sakaryapor’un ilk futbolcusu, 29.06.2006 tarihinde Adapazarý’nda yaptýðýmýz yüz yüze görüþmeden,
2) Aydýntepe Zeki, Yeni Sakarya Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni, 29.06.2006 tarihinde yaptýðýmýz telefon görüþmesinden,
3) Yazýcý Ömer, 1955 Adapazarý doðumlu, Sakaryaspor Kulübü Eski Baþkaný ve Adapazarý Büyükþehir Belediyesi Meclis Üyesi, 29.06.2006 tarihinde yaptýðýmýz yüz yüze görüþmeden,
4) Gürsel Hüsnü, 1925 Adapazarý doðumlu, Emekli Resim-Ýþ öðretmeni ve fotoðraf sanatçýsý, 29.06.2006 tarihinde yaptýðýmýz yüz yüze görüþmeden,
5) Giriþken Erol, 1948 Adapazarý doðumlu, spor yazarý ve spor yöneticisi, 29.06.2006 tarihinde yaptýðýmýz telefon görüþmesinden,
6) Karaberberoðlu Ekrem, 1927 Adapazarý doðumlu, kaleci (1943-60) ve teknik direktör (1965-2004). 30.06.2006 tarihinde yaptýðýmýz telefon görüþmesinden,
|
|
Röportaj hakkýndaki diðer yazýlar
|